• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesinde “Salgın Olarak Obezite ve Sürdürülebilir Sağlıklı Toplumlar” Konferansı

Ankara Üniversitesinde “Salgın Olarak Obezite ve Sürdürülebilir Sağlıklı Toplumlar” Konferansı

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve işlenmiş besinlere kolay erişim ile birlikte dünya genelinde hızla yayılan ve sağlık sistemleri üzerinde büyük bir ekonomik yük oluşturan obezite salgını ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla “Dünya Obezite Günü: Salgın Olarak Obezite ve Sürdürülebilir Sağlıklı Toplumlar” konulu konferans düzenlendi. 

Hem obezitenin önlenmesi hem de daha sağlıklı ve sürdürülebilir toplumların inşası için kritik öneme sahip olan bilinçli tüketim alışkanlıkları ve aktif yaşam tarzı konusunda toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen konferans, Sağlık Bilimleri Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Sağlık Bakanlığı bürokratları, başhekim ve başhekim yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmaları ile devam etti.

“Konforizm İlletiyle Mücadele Etmemiz Lazım”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, devletin ve milletin imkânları arttıkça insanların hayat konforunun da arttığına dikkat çekerek, “Acaba konfor bizim hayatımızı olumlu mu etkiliyor, olumsuz mu etkiliyor? Bunu bir gözden geçirmemiz lazım” dedi.

Konofrizmin belki de obezitedeki en önemli etkenlerden biri olduğunun altını çizen Ünüvar, özellikle çocukluk çağı obezite oranlarındaki artışın çok ciddi bir tehlike olduğunu vurguladı. Ünüvar, “Konforizm, aşırı konforlu bir hayat, çocuklarımızın ileride muhtemel şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon hastalığı, felç gibi birtakım risklerle karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Obez bireylerde 27 kat daha fazla şeker hastalığına yakalanma riski var, daha fazla tansiyon, daha fazla kalp hastalığına yakalanma riski var. O halde öncelikle bu konforizm illetiyle mücadele etmemiz lazım” diye konuştu.

“Koruyucu Sağlığın Ön Plana Çıktığı Bir Sağlık Sistemini Yeniden İnşa Etmeye Çalışıyoruz”

Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol ise, hareketsizliğin teknolojik imkanlarla birleştiği, yaşam standartlarının çok farklı bir yere evrildiği, yeme-içme alışkanlıklarının alışılmış düzenin dışına çıktığı bir dönemden geçtiklerini ifade etti. 

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun göreve başladığı ilk andan itibaren “Biz hastalık bakanlığı değiliz, sağlık bakanlığıyız” yaklaşımını dile getirdiğini anımsatan Demirkol, “Hastalanmadan sağlığımızın kıymetini bildiğimiz, koruyucu sağlığın ön plana çıktığı bir sağlık sistemini yeniden inşa etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gençlerde ve Çocuklarda Obezite Hızla Artıyor”

Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe de gün geçtikçe obezite ile ilgili rakamların katlanarak arttığını dile getirdi. 

Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda birçok çalışmaları bulunduğunu aktaran Kurtcebe, “Koruyan, Geliştiren, Üreten Sağlık Vizyonu ve Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” hedefi doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüğünün üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini belirtti. 

Gençlerde ve çocuklarda obezitenin hızla artmaya başladığını kaydeden Kurtcebe, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Her 4-5 çocuktan biri obez veya fazla kilolu. Hatta bu sayı gün geçtikçe de artıyor. Bunun sebepleri çeşitli. Özellikle çağın getirdiği dijitalleşme ve bu dijitalleşme ile beraber hareketsizlik ve bağımlılık, bunların hepsi birer kısır döngü şeklinde obeziteye neden olan faktörler. Biz özellikle gençlerimizi, vatandaşlarımızı, tüm toplumu hareketli yaşama, düzenli egzersize ve dengeli beslenmeye davet ediyoruz. Bu açıdan spor yapmanın, dengeli ve düzenli beslenmenin önemini de bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bunun mutlaka vatandaşlarımızın hayatında özellikle yer etmesi lazım.”

“Bulaşıcı Olmayan Salgın Bir Hastalık”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete de obezitenin çağımızın en büyük sağlık sorunlarından birisi olduğuna işaret etti. Özmete, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın, bulaşıcı olmayan salgın bir hastalık olan obezite ile mücadele ettiğini kaydetti. 

1975 yılından bu yana obezite oranlarının 3 katına çıktığını vurgulayan Özmete, “Obezite sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve teknolojinin aşırı kullanımı nedeniyle sadece yetişkinleri değil, artık günümüzde çocukları ve gençleri de yakından ilgilendiren bir hastalık haline gelmiştir. Obezite ile birlikte diyabet, kanser gibi birçok hastalık da obeziteye eşlik etmektedir” dedi.

Rektör Ünüvar, Genel Müdür Demirkol, İl Sağlık Müdürü Kurtcebe ve beraberindekiler, programın açılış bölümünün ardından, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Öğrenci Topluluklarının fuaye alanında açtığı stantları ziyaret ederek, bilgi aldı.

  
17 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın