Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle, bağımlılığı önleme stratejileri geliştirmek amacıyla “Bağımlılıkla Mücadelede Önleyici Adımlar Çalıştayı” düzenlendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ve Ankara Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde Cebeci Site Öğrenci Yurdunda gerçekleştirilen çalıştayın açılışı, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Safa Koçoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, akademisyenler, öğrenciler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin katılımıyla yapıldı.

Bağımlılığa yönelik önleme stratejilerinin sahadaki ihtiyaçlarla uyumlu hale getirilmesi ve Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşların bu alandaki çalışmalarına yön verecek bilimsel tabanlı stratejik belgeler oluşturulması hedeflenen 2 günlük çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmaları ile başladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bağımlılıkla mücadele ve önleyici çalışmalar konusunu çok önemsediklerini söyledi.

Bakan Bak, bağımlılıkla mücadelede ailenin önemine değinerek, “Buradaki en önemli husus aile. Ailenin çocuğa sağladığı güç bizim için çok önemli. Bunu özellikle ifade etmek istiyoruz. Çünkü sevginin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. İş sevgiyle başlar. Ailelere öncelikle şunu ifade etmek gerekir, sevginizi çocuğa yansıtıyor musunuz, onunla konuşuyor musunuz? Gelişen teknoloji bizleri bundan uzaklaştırdı. Çocuğunuz okuldan geldikten sonra onunla ne kadar konuşuyorsunuz? Onları dinliyor musunuz? Siz dinlemezseniz arkadaşları veya başkaları dinliyor. Onlara neler anlatıyorlar bunu bilmiyoruz” dedi.
Toplumun en önemli parçasının aile olduğunu vurgulayan Bak, “Aile bu işi sahiplenmezse ondan sonraki süreçte işimiz zorlaşıyor. Sevgi bedava. Kimse sizden para istemiyor. Çocuğunuza sarıldığınız zaman para veriyor musunuz? O size sarıldığı zaman? En önemli nokta burası” ifadelerini kullandı.
“Güçlü Türkiye İçin Bağımlılığın Her Türlüsünden Uzaklaşmamız Lazım”
Bakanlık olarak bağımlıkla mücadeleye çok önem verdiklerinin altını çizen Bakan Bak, şöyle devam etti:
“Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanlığı kurduk. Bütçemiz içeresinde en çok yaptığımız aktivite bağımlığı önleyici faaliyetlerde bulunmak. Bunu Ankara Üniversitesi ile iş birliğinde bilimsel olarak yapmamız çok önemli. Cumhurbaşkanlığı Yardımcımız Cevdet Yılmaz başkanlığında Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulumuz var. Devletimiz bu konuyu en yüksek düzeyde takip ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, bağımlılıkla mücadelede nasıl adımlar atmamız gerektiğini sürekli konuşuyoruz. Güçlü Türkiye için bağımlılığın her türlüsünden uzaklaşmamız lazım.”
“Nesilleri Korumak Adına Adımlar Atmamız Gerekir”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, bağımlılığın günümüzün en önemli problemlerinden birisi olduğuna işaret etti.

Ünüvar, bağımlılığın; Afrika’nın en ücra köşesinde de konuşulan, dünyanın en gelişmiş yöresinde de konuşulan, Türkiye’nin farklı coğrafyalarında da konuşulan ve daima dikkatli olmamızı gerektiren bir problem olduğunu aktardı. Ünüvar, “Dolayısıyla bizim bu kadar önemli, çağları aşan, nesilleri aşan, coğrafyaları aşan bir problemle çok yakından ilgilenmemiz gerekiyor. Bizim nesillerimizi korumak adına da adımlar atmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Eskiden bağımlılık denildiğinde sadece içki, sigara, uyuşturucu akla gelirken, günümüzde artık teknoloji, alışveriş gibi çağın ve aslında insanların girişimi ile imkanların artmasıyla ortaya çıkan davranışsal bağımlılık türlerinin de nesillerde ciddi sıkıntılara yol açabildiğini kaydeden Ünüvar, şöyle devam etti:
“Bakanlığımızla çok güzel bir iş ortaya çıkardık. Bugün önleme çalıştayı yapıyoruz. Gündeme aldığımız konularla ilgili çok önemli mücadele stratejileri de belirleyeceğiz. Bunun bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Zira bundan sonraki aşamada sürekli bizim dikkatle üzerinde durmamız gereken hususun bu olduğu aşikardır.”
Bağımlılıkla Mücadelede İş Birliği Protokolü
Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında Bağımlılıkla Mücadelede İş Birliği Protokolü imzalandı.

Protokole Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar imza attı.


Daha sonra, Ankara Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Şafak Yalçın Şahiner moderatörlüğünde, alanında uzman isimlerin konuşmacı olduğu “Tecrübe ve Bilginin Işığında Bağımlılığı Önleme” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Bakan Bak, Rektör Ünüvar ve beraberindekiler, Ankara Üniversitesi öğrenci toplulukları tarafından salon fuayesinde açılan stantları da gezerek, öğrencilerden bilgi aldı, onlarla fotoğraf çektirdi.