• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Afet Risklerine Dirençli Üniversite Paneli

Afet Risklerine Dirençli Üniversite Paneli

Ankara Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) tarafından, "Afet Risklerine Dirençli Üniversite Paneli" düzenlendi. 

Rektörlük 100. Salonu’ndaki program, Şanlıurfa Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahim Dusak, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, kamu kurumları, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile itfaiye ve arama kurtarma ekiplerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmaları ile başladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, çok güzel bir ülke olan Türkiye’nin aynı zamanda bir afet ülkesi olduğunu vurguladı. 

Afetlerde risk yönetiminin yanında süreç yönetiminin de önemli olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Süreç yönetimini iyi yaparsanız o zaman krizlerle daha az karşı karşıya kalırsınız. Asıl olan yıkımı en az hasarla nasıl atlatacağımıza kafa yormak, oradan ders çıkarmak” dedi.

Üniversite olarak, 6 Şubat Depremlerinden sonra “Afete Dirençli Üniversite” başlığıyla bir çalışma başlattıklarını ifade eden Ünüvar, “Önümüzdeki hafta da inşallah tatbikat yapacağız. Maksadımız hiç olmazsa Ankara üniversitesinden başlayan bir meşaleyi yakıp, öğrencilerimize, akademisyenlerimize, idari çalışanlarımıza afet anında nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek” diye konuştu.

“İnşallah Diğer Üniversitelerimize Örnek Olur”

AFAD Başkan Yardımcısı Dr. Önder Bozkurt ise, riski azaltma, hazıklık ve planlama safhaları ile ilgili bir araya geldiklerini aktardı. Bozkurt, “Yanlış değilsem, üniversiteler bazında ilk defa afete dirençli üniversite sloganını kullanıyoruz. İnşallah diğer üniversitelerimize de örnek olur” ifadelerini kullandı. 

Üniversitelerin gerek toplumsal farkındalığın oluşması gerek bilimsel araştırmalar gerek mühendislik bilimleri gerekse eğitim anlamında çok büyük fonksiyonları bulunduğuna dikkat çeken Bozkurt, “AFAD bünyesinde kurulan Üniversiteler Afet Yönetimi Merkezi Platformu AYMEP ile çeşitli vesilelerle bir araya geliyoruz. “Özellikle üniversitelerimizin edinmiş olduğu birikim ve tecrübelerden bu platform vesilesiyle istifade ettik ve ediyoruz. İnşallah bu yıl içerisinde AYMEP’in önemli bir toplantısını daha sizlerin katılımıyla gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi hakkında da bilgi veren Bozkurt, ülke olarak müdahale odaklı anlayıştan, kriz yönetimi anlayışından daha çok risk yönetimine doğru evrilen bir sürece geçtiklerini, bunu ülkemizin yayınlamış olduğu birçok kalkınma planlarında görmenin de mümkün olduğunu kaydetti. 

Sosyal sermayesi güçlü olan ülkelerin afet risklerine karşı daha mukavemetli olmakla beraber afet sonrası toparlanma süreçlerini de çok hızlı yaptığını aktaran Bozkurt, şöyle devam etti:

“Bu sosyal sermaye dediğimiz unsurun içerisinde sadece fiziki unsurlar, maddi unsurlar yok; bilişsel unsurlar var, teknolojik unsurlar var, beşerî sermaye var, yetişmiş insan kaynağı var. Dolayısıyla 1999'dan 2000’li yıllardan günümüze geldiğimizde ülkemizin kalkınma ve gelişmişlik seviyesi de 11 ili etkileyen yıkıcı depremler sonrası çabuk toparlanmasında önemli bir unsur olmuştur.”

AFAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nehir Varol da Türkiye’nin afet risklerine açık bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Amacımız bunları riske dönüştürmeden ya da en az zararla atlatabilmek” dedi. 

Varol, bu kapsamda, “Afet Risklerine Dirençli Ankara Üniversitesi” sloganıyla yola çıktıklarını ve bu çalışmaları birkaç yıldır sürdürdüklerini kaydetti.

Açış konuşmalarının ardından panele geçildi.

AFAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nehir Varol moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, AFAD Eğitim Daire Başkanı Recep Şalcı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Afet Koordinasyon Daire Başkanı Emrah Süme, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Levent Çeri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Kıdemli Uzmanı Dr. Aybike Açıkel, Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet Dairesi Başkanı Özkan Erel, ANDA Başkanı Okan Tosun ve AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Tugay Yılmazberk, afet riskini azaltmaya yönelik yapılması gerekenlerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Panelin ikinci oturumunda ise; Merzifon Belediyesi İtfaiye-Afet İşleri Müdürü Yetkin Aydıner, ARFF Derneği Başkanı Remzi Aytin, Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Murat Göroğlu ve Ankara İtfaiyesinden Ferhat Kabadayı, “Yangın Güvenliği” konusunda sunumlar yaptı. Rektör Ünüvar, program sonunda panelistlere teşekkür belgelerini takdim etti.

https://x.com/AnkaraUni/status/1892625145992294705?t=IVVKwgpoadYba-_KnVsA5w&s=35

  
12 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın