• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Azerbaycanlı Hastane Yöneticilerinden Sonra Başhemşirelere Eğitim

Azerbaycanlı Hastane Yöneticilerinden Sonra Başhemşirelere Eğitim

Ankara Üniversitesinin, kardeş ülke Azerbaycan’ın sağlık sisteminin geliştirilmesine destek olmak amacıyla Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı iş birliğiyle düzenlediği “Hemşirelik Bakımını Güçlendirme Eğitim Programı” başladı.

Ankara Üniversitesi ile Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu arasında hayata geçirilen eğitim hizmet sunumu ve araştırma iş birliğine ilişkin protokol kapsamında gerçekleştirilen eğitim programları, hastane yöneticilerinin ardından başhemşirelerle devam ediyor.

Bu kapsamda, Ankara Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından, Azerbaycan’da hemşirelik hizmetlerinin daha etkili, kaliteli, verimli ve ulaşılabilir şekilde sunulabilmesini sağlamak amacıyla “Hemşirelik Bakımını Güçlendirme Eğitim Programı” düzenlendi.

15 başhemşirenin katıldığı eğitim programının açılışı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Tezel ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanelerinden yöneticilerin katılımıyla gerçekleşti. 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, açılışta yaptığı konuşmada, tecrübenin kolay kazanılan bir şey olmadığını ifade etti. Ünüvar, bir tecrübeyi elde etmek için çok fazla mesai harcamak; uykudan, sosyal hayattan tavizler vermek gerektiği belirtti. 

Ankara Üniversitesinin 4 yıldır Azerbaycanlı hastane yöneticileri ile tecrübelerini paylaştığının altını çizen Ünüvar, “Şimdi de hemşirelerimize eğitim veriyoruz. Bu konuda şüphesiz iki tarafın da gönüllü olması gerekiyor” dedi.

“Sağlık hizmetleri” denildiği zaman akla doğal olarak ilk doktorların geldiğini aktaran Ünüvar, “Doktorların iyi olması, onların yetkin ve gerçekten yetenekli olması son derece önemli ama göz ardı edilen bir şey var ki sağlık hizmetinin sadece doktorlardan ibaret olmadığı. Bunu doktor olmasam bu kadar rahat söylemem ama sağlık hizmeti sadece doktorlar vasıtasıyla verilebilecek bir hizmet değildir. Onun yanında hemşiresi, anestezi teknisyeni, radyolojisi, diyetisyeni, her türlü uzmanı, sağlık memurları, paramedikleri ve diğer sağlık çalışanları son derece önemli. Dolayısıyla o zinciri güçlü kurmazsanız istediğiniz sağlık hizmetini veremezsiniz” diye konuştu.

Türkiye’nin de bu zinciri çok güçlü bir şekilde kurduğunu, bunun pandemi döneminde çok güçlü bir şekilde test edildiğini kaydeden Ünüvar, “Bir işte çok iyi elemanlarınız olabilir, çok mükemmel bir sisteminiz olabilir, çok ciddi teknolojik ekipmanlarınız olabilir ama onları uygun bir şekilde organize edemezseniz istediğiniz sağlık hizmetini verme şansına sahip olamazsınız. İşte Türkiye bunu çok iyi başardı ve Türkiye edindiği tecrübeleri dost ve kardeş ülkelerle paylaşmayı kendisi için görev kabul ediyor” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’da sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükselmesinden büyük mutluluk duyacaklarını da dile getiren Ünüvar, dost ve kardeş Azerbaycan’dan eğitim için gelen başhemşirelerin eğitim programı sonunda buradan güzel duygularla ve daha yeni bilgilerle donanmış olarak ayrılması temennisinde bulundu.

Daha Etkili, Kaliteli ve Ulaşılabilir Hemşirelik Hizmeti

Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Tezel ise, “Hemşirelik Bakımını Güçlendirme Eğitim Programı” ile Azerbaycan’da hemşirelik hizmetlerinin daha etkili, kaliteli, verimli, ulaşılabilir şekilde sunulabilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Program içeriğinin Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri tarafından titizlikle hazırlandığını aktaran Tezel, teorik bilgilerin sınıf ortamında, sağlık bakım hizmetlerine ilişkin uygulamaya dayalı eğitimlerin de İbni Sina ve Cebeci Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanelerinde verileceğini dile getirdi.

Başhemşireliğin sadece klinik bilgi ve beceri gerektiren bir pozisyon olmadığını, aynı zamanda etkili bir liderlik, güçlü bir vizyon ve stratejik bir bakışı da gerektirdiğinin altını çizen Tezel, eğitim programının hasta bakım kalitesinin artırılmasına ve sağlık hizmetlerinin sürekliliğine de katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. 

TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Uğur Tanyeli de TİKA olarak, Türkiye’nin sağlık alanında sahip olduğu bilgi ve birikimlerini çeşitli eğitim programları aracılığıyla hayata geçirmekten, bunu dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaktan, özellikle Azerbaycan’la paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.

TABİB Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı Hastanelerde Eğitim Yönetimi Şubesi Başdanışmanı Romella Osmanova ise, Ankara Üniversitesince düzenlenen eğitim programının, başhemşirelerin bilgi, birikim ve tecrübelerinin artırılması için önemli bir adım olduğunu vurguladı. 

2-13 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Hemşirelik Bakımını Güçlendirme Eğitim Programı”, açış konuşmalarının ardından sunumlarla devam etti.

 

https://x.com/AnkaraUni/status/183065718134528417

  
17 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın