• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesince Yönetilen Yüksek Teknoloji Platformunda İmzalar Atıldı

Ankara Üniversitesinin yönettiği “Tr.Aqua: Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar Platformu”, TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları çağrısında desteklenecek 12 platform arasında yer aldı.

Yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının, AR-GE, tasarım merkezleri ve kamu AR-GE birimleri ile iş birliği yaparak ihtisaslaşması ve mükemmeliyet merkezi haline gelerek geliştirdikleri ürün ve teknolojileri özel sektöre transfer edebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı devam ediyor.

Program kapsamında, yeni patentler çıkması, yerli ve milli ürünler geliştirilmesi ve Türkiye’nin uluslararası platformlarda rekabet gücünün artırılması amacıyla “TÜBİTAK 1004 Programı-Yüksek Teknoloji Platformları” çağrısına çıkılmıştı. Programın ikinci çağrısında desteklenen 12 platform, TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşım ve Tanıtım Töreni’nde açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada, TÜBİTAK’ın Türkiye’nin milli araştırma kurumu olarak omzunda en fazla yük olan kurumlar arasında yer aldığını belirterek, “Bugün bir araya gelmemize vesile olan 1004 Programı da ülkemizin yüksek teknoloji üretimini artıracak TÜBİTAK’ın etkin destek programlarından bir tanesi. 1004 Programı ile kamu, sanayi ve akademiden paydaşları bir araya getirip aynı hedefler istikametinde iş birliği yapmalarını teşvik ediyor, onlara öncülük etmeye çalışıyoruz. Yüksek teknoloji içeren ithal ürünler yerine uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek yerli ürünlerin teknoloji platformları aracılığıyla geliştirilmesini sağlıyoruz. Böylelikle araştırma altyapılarımızın ihtisaslaşmasını ve birer mükemmeliyet merkezine dönüşmelerini istiyoruz. Halihazırda kamu, özel sektör ve üniversite AR-GE merkezlerini bir araya getirdiğimiz yüksek teknoloji ve sanayi yenilik ağları platformlarına 1,5 milyar liraya yakın kaynak aktaracağız” dedi.

Bakan Varank, bu programların kendine özgü yanları, Türkiye’de ilk defa başlattıkları yönleri bulunduğunu, birlikte geliştirme ve başarma yaklaşımıyla kamu, özel sektör ve üniversite AR-GE merkezlerinin bir araya gelmesini istediklerini ifade etti.

Varank, TÜBİTAK 1004 Programı’nda 2021’de açtıkları çağrıda 12 platformun desteklenmesine karar verdiklerini belirterek, “1.279 araştırmacı ve 111 bursiyeri bu çerçevede destekleyeceğiz. 12 platformumuz döngüsel ekonomi, akıllı şehirler, elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri, nanoteknoloji, gıda arzı güvenliği, sürdürülebilir tarım teknolojileri, nöroteknoloji gibi araştırma alanlarında faaliyetler yürütecek” diye konuştu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da TÜBİTAK 1004 Programı’nı Türkiye’deki ekosistemin dönüşümü için önemli bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Mandal, bu programın Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek teknoloji alanlarında açıldığını belirterek, “1004 Programı’nı yürütürken TÜBİTAK’ın diğer destek programlarıyla da bir aile oluşturmaya çalışıyoruz. O yüzden ekosistemi değiştirirken bunun da çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TÜBİTAK 1004 Programı çerçevesinde desteklenecek 12 yüksek teknoloji platformu arasında, yöneticiliğini Ankara Üniversitesinin üstlendiği “Tr.Aqua: Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar Platformu” da yer aldı.

Yüksek teknoloji platformunun protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank refakatinde, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından imzalandı.

Platformun yürütücü kuruluşları olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri A.Ş., İNTERGEN Genetik Hastalıklar A.Ş., Atatürk Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM temsilcileri de sahneye çağrılarak, anı fotoğrafı çektirildi.

Ankara Üniversitesi, desteklenen 12 platform arasında, Hacettepe Üniversitesince yönetilen “Sağlıklı Yaşam İçin Yeni Nesil Biyomalzeme Teknolojileri Araştırma Ağı Platormu”nda da yürütücü kuruluşlar arasında yer aldı.

  
167 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın