• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesinin de Dahil Olduğu SELENE Projesinde İmzalar Atıldı

Temelini ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’ ve ‘Tek Sağlık’ kavramının oluşturduğu SELENE Avrupa Üniversitesi Projesinin ‘Misyon Strateji Belgesi’, Ankara Üniversitesinin de aralarında bulunduğu Avrupa’nın önde gelen 7 üniversitesi tarafından törenle imzalandı.

Türkiye’den Ankara Üniversitesi, Polonya’dan Krakow Tarım Üniversitesi, Slovakya’dan Kosice Veteriner Hekimliği ve Eczacılık Üniversitesi, Bulgaristan’dan Sofya Ormancılık Üniversitesi, İtalya’dan Messina Üniversitesi, Romanya’dan Bükreş Tarım Bilimleri ve Veteriner Hekimliği Üniversitesi ve Hollanda’dan Aeres Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin yer aldığı projenin imza töreni, proje yürütücülüğünü de üstlenen Krakow Tarım Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Senato Salonundaki imza törenine; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Proje Koordinatörü, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Begüm Yurdakök Dikmen ve Diş İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Özge Ülker ile konsorsiyumu oluşturan üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları katıldı.

İmza töreni öncesi, kısa adını “Step2Green Europe – One Health Approach for a Green University” İngilizce başlığından alan proje tanıtıldı, yol haritasıyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Taraflar, gruplar arası çalışmanın ardından ‘Misyon Strateji Belgesi’ni imzaladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesinin projede güçlü bir partner olarak yer aldığını belirtti.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, sağlık bilimleri ve veteriner olmak üzere sağlık alanında 6 ayrı fakülteye sahip olan Ankara Üniversitesinin ‘Tek Sağlık’ kavramına uygun bir yapısı olduğunu ifade eden Ünüvar, tek sağlıkla ilgili de uzunca bir süredir çalıştıklarını kaydetti.

Projede bulundukları için Ankara Üniversitesi olarak çok heyecanlı olduklarını belirten Ünüvar, “Başvuru sonrasında sürecin haziran ayında neticeleneceği ifade edildi. Benim projeyi alacağımızdan da bir endişem yok. Ankara Üniversitesi olarak bu konsorsiyumdaki en büyük üniversite gibi görünüyoruz akademisyen ve öğrenci sayısı itibarı ile ama en çok çalışan üniversite olmayı da taahhüt ediyorum. Hep beraber çalışacağız” ifadelerini kullandı.

SELENE Projesinin Hedefi

SELENE Avrupa Üniversitesi, mevcut iş birliği modellerinin ötesine geçen, yeni çözümlerin geliştirilmesine yol açan sistemik, yapısal ve sürdürülebilir üniversiteler arası iş birliğinin oluşturulmasını amaçlıyor. Bu iş birliği ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine dayalı ekonomik çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanmasının sağlanması hedefleniyor.

Kaynakların rasyonel kullanımı ve gıdanın üretimi, üretim süreçlerinde iyi uygulamaların desteklenmesi, gıdanın korunması ve dağıtımı için en uygun süreçlerin geliştirilmesine dayalı ‘Tek Sağlık’ temeline oturtulan geleceğin tarım ve hayvancılığının, yakın gelecekte bilimin en önemli alanlarını oluşturacağı öngörülüyor. SELENE’nin ortak ve uzun vadeli stratejisinde ise; sürdürülebilir tarım ve hayvancılık, ormancılık, beslenme ve gıda teknolojisi, sosyal bilimler, tıp, veteriner hekimliği, eczacılık, biyoteknoloji alanlarında eğitim ve araştırma faaliyetlerinde lider olan modern bir uluslararası üniversitenin gelişimi yer alıyor.

SELENE, uluslararasılaşma sürecine aktif katılım yoluyla mesleki gelişimi, kendini geliştirmeyi ve akademik hareketliliği de teşvik ediyor.

Bu bağlamda, projenin en önemli amaçları arasında; SELENE Üniversite Ağının oluşturulması ve böylece öğrencilerin, personelin ve araştırmacıların iş birliği yapılan ortak kurumlarda eğitim alması, eğitim vermesi, araştırma yapması için fiziki, sanal ve hibrit olmak üzere kesintisiz hareketlilikten yararlandığı bir Avrupa Üniversiteler Arası Kampüsü’nün oluşturulması yer alıyor.

Ankara Üniversitesi, İnteraktif Paketin Oluşturulmasından Sorumlu

Projede yönetim, eğitim, araştırma ve doktora eğitimi, araştırma ve eğitim amacıyla interaktif platformun oluşturulması, dış paydaş ilişkileri ve yaşam boyu destek ile yaygın etki olmak üzere toplam 6 iş paketi ve bunların altında farklı hedefler yer alırken, Ankara Üniversitesi, araştırma ve eğitim amacıyla interaktif paketin oluşturulması sorumluluğunu üstlendi.

‘Misyon Strateji Belgesi’ konsorsiyum üyeleri tarafından imzalanan projenin başvuru sonucunun Haziran 2023’te ilan edilmesi bekleniyor.

Krakow Tarım Üniversitesi Rektörü Tabor’a Ziyaret

Öte yandan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve beraberindeki heyet, Krakow Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sylwester Tabor’u makamında ziyaret etti. Ünüvar, Tabor’a nazik ev sahipliği için teşekkür etti.

Ünüvar, toplantı arasında karşılaştığı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi değişim öğrencisi Krakowlu Zuzanna Krol’e de üniversite rozeti ve güneş kursu hediye etti.

Üniversitedeki program sonrası Türkiye’nin Krakow Fahri Konsolosu Pawel Dowgier ile bir araya gelen Rektör Ünüvar ve beraberindeki heyet, şehirde de kısa bir tur attı.

  
158 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın