• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Devlet Arşivleri ile Ankara Üniversitesi Arasında “Bilgi ve Belge Yönetimi” Alanında İş Birliği

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında, “Bilgi ve Belge Yönetimi” alanında kurumsal iş birliği protokolü imzalandı.

Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Rektörlük Toplantı Salonundaki imza töreninde yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti her ne kadar vesikaya, tarihi kayda, bunların muhafazasına önem verse de zaman içerisinde büyük savaşların, badirelerin, birtakım sıkıntıların bu tarihi hafızaya veya bir kısmına halel getirdiğini belirtti. Ünal, buna rağmen bugün milyonlarca vesikası ile Türk ve dünya tarihinin yazılmasında en önemli kaynaklardan biri olan Türk arşivlerinin, dünyanın en başta gelen arşivlerinden olduğunu kaydetti.

Özellikle 1980’lerden itibaren yoğun bir çalışma içerisine giren Devlet Arşivleri Başkanlığının günümüzde de çalışmalarını hızlandırdığını ve Osmanlı arşivi tasnif sürecinin hemen hemen tamamlanma aşamasına geldiğini dile getiren Ünal, “Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı bu konuda çok tecrübeli bir kadroya sahip. Büyük özveriyle, gayretle bu işi yakinen takip eden yetişmiş uzman bir neslimiz var. Ancak şunu biliyoruz ve şunun farkındayız; bunun entelektüel seviyesi, akademik seviyesi üniversitelerimiz tarafından yakinen takip ediliyor, bu konularda birçok çalışma gözden geçiriliyor ve değerlendirmeler yapılıyor. Bunlara büyük oranda ihtiyacımızın olduğu da ortadadır” dedi.

Bu zamana kadar Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile hep yakın ilişki içerisinde olduklarını vurgulayan Ünal, “Bu vesileyle, bugün Sayın Rektörümüzün himayelerinde tekrar bir arşivler arası iş birliği ve ortak çalışma protokolü imzalıyoruz. Bu sadece bilgi alışverişinden öte birtakım eğitim boyutunu da içeren bir protokoldür. Bu anlamda baktığımızda, özellikle 20. yüzyılda gelişmeye başlayan arşivlerin eğitim boyutunu da en canlı şekilde ortaya koyacak birçok çalışmaya vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da arşivin bir milletin en önemli dokümanlarından olduğunu dile getirerek, “Arşiv çok önemlidir. Arşive ecdadımız da çok büyük önem vermiştir. Tarihe düşen bir izimiz varsa o izimizi arşivlerden izleyerek bulabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının da çok önemli bir görevi ifa ettiğini vurgulayan Ünüvar, “Çok başarılı çalışmalarına yakından şahitlik ediyoruz. Bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

DTCF’nin çok güçlü bir Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne sahip olduğunu vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:

“Bizdeki bilgi birikimi ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının icra kabiliyetini bir araya getiren bir protokol imzalayacağız. İnşallah bu protokolle ülkemize, milletimize güzel bir hizmet yapacağımızı da umut ediyoruz.”

Ünal ve Ünüvar, konuşmaların ardından kurumsal iş birliği protokolünü imzaladı.

Protokol, DTCF Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nün çalışma alanına giren konularda, öğrencilerin eğitim ve öğretim dönemlerinde kazandıkları teorik bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek maksadıyla mesleki uygulama yapmalarına; ayrıca her iki kurumun faaliyet alanına giren konularda eğitim, öğretim, rehberlik ve kültürel etkinliklerde iş birliği yapılmasına olanak sağlayacak.

  
213 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın