• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Ankara Üniversitesi Heyetini Kabul Etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de bulunan üniversitelerle olan ilişkilerini geliştirmek ve yeni iş birliği alanları oluşturmak amacıyla Ada’yı ziyaret eden Ankara Üniversitesi heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, kabulde yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesi heyetini KKTC’de görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

KKTC ve Kıbrıs Türk halkının, yıllar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye’deki üniversiteler ve Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşlarla yoğun ilişkiler geliştirdiğini kaydeden Tatar, “Günümüzde temaslar daha da yoğunlaşmış vaziyette. Pandemiye rağmen temaslar devam ediyor. Burada Ankara Üniversitesinin yüzlerce mezunu var. Onların da mutlaka bağları ve temasları sürüyor. Yeni müracaatların, yeni kabullerin de mutlaka gündemde olması lazım. Burada da üniversitelerimiz var, Türkiye’den buraya gelenler var, buradan da Türkiye’ye gidenler var. Hep böyle olmuştur, böyle de olması gerekiyor. Çünkü her üniversitede farklı fırsatlar var. Her öğrencinin kendine göre hedefleri var. Dolayısıyla alternatifler ve farklı fırsatların sunulması bir zenginliktir. O bakımdan Ankara Üniversitesinin bizlere yakın ilgi duymasını ben de memnuniyetle izliyorum. Şahsınızda tüm öğretim görevlilerine, tüm camianıza saygı ve hürmetlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

“Geri Adım Yok”

Coğrafi konumu, doğası, tarihi varlığı, eserleri, Osmanlı’dan gelen mirasıyla KKTC’nin bir eğitim adası olarak kendisini temayüz ettirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi burada, Rum tarafının vetosundan dolayı ambargo ve izolasyonlar dediğimiz kendine has koşullar var. Bizim dünya ile bir sorunumuz yok. 144 farklı ülkeden öğrenci var burada. Farklı ülkelerden insanlar gelip burada yatırım da yapabiliyor turist olarak da gelebiliyor. Her türlü kültürel, sosyal etkileşim ve iletişim var ama Rumların vetosundan dolayı -ki maalesef dünya öyle yönetiliyor- Kıbrıs Cumhuriyeti bütün Kıbrıs’ın hükümeti ve devletiymiş gibi bir muamele görüyor. Bizim bu ilgili ülkelerle bir derdimiz yok. Veto olmasa, Rumlar dahil olmasa gayet güzel işler kurulacak. Çünkü herkes de görmüştür ki Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet, iki ayrı demokrasi, iki farklı kültür vardır. Bizim artık 60 yıldan sonra birleşmemiz söz konusu değildir. Onun için biz varlığımızı mutlaka ‘egemen eşitlik’ dediğimiz yeni siyaset üzerine inşa edeceğiz. Zaten bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin de tam desteği vardır. Dolayısıyla inşallah geri adım yok.”

“İş Birliğimiz Buradaki Varlığımızı Daha da Güçlendirecektir”

Kıbrıs’ın hukuki bir zemin olmadan direkt Avrupa Birliğine (AB) alındığını anımsatan Tatar, “Tabi amaç federal bir çatı altında bir anlaşma ve Türkiye ile bağlarımızı koparmak. Çünkü Türkiye AB’de değildir. Dolayısıyla bu ihtilaf sonlandırılmadan, bu ihtilaf bir uzlaşıya dönüştürülmeden o temelli bir anlaşmanın olması mümkün değildir. Onun için egemenliğimiz çok önemlidir. Egemenliğimize bağlı olarak Türkiye ile her türlü ilişkinin geliştirilmesi, kurum ve kuruluşların daha yakın temas daha yakın bir takım hem ekonomik hem kültürel hem sosyal hem farklı konularda iş birliği geliştirmeleri bizim buradaki varlığımızı daha da güçlendirecektir” diye konuştu.

“Üniversitelerle Temasın Olumlu Yansımaları Olacaktır”

Türkiye ile KKTC ilişkilerinin iletişim çağında daha da güçleneceğine inandığını dile getiren Tatar, şunları söyledi:

“Bu ulusal meselelerde varlığımızın sürdürülmesi, karşı taraftan gelecek her türlü saldırıya karşı, sadece silah anlamında söylemiyorum, kültürel saldırı da olabilir, sosyoekonomik saldırı da olabilir. Her türlü saldırı olabilir. Buna karşı direnebilmemiz için güçlü olmamız lazım. Dolayısıyla sizin gibi değerli üniversitelerle temas içerisinde olmamızın mutlaka çok olumlu yansımaları olacaktır. Sadece eğitim alan öğrenciler bağlamında değil, buradaki üniversitelerle de iş birliği yapılabilir, kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yapılabilir, devletle de iş birliği yapılabilir. Farklı alanlarda farklı uzmanlıklar vardır. Bütün bunlardan KKTC’nin yararlanabilmesi, faydalanabilmesi en büyük temennimizdir. Gerçekten bunlar çok faydalı ve güzel imkânlardır. O yüzden sizlere teşekkür ediyorum.”

“Eğitim İş Birliğini Daha İleriye Götürmek Adına Yoğun Adımlar Atıyoruz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Cumhurbaşkanı Tatar’a, KKTC üniversiteleri ile kurdukları temasların yanı sıra Ankara Üniversitesi olarak eğitim alanında yaptıkları ve yapmayı planladıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan’dan oluşan heyetle 2 günlük ziyaret için KKTC’ye geldiklerini belirten Ünüvar, 5 üniversiteyle görüşme yaptıklarını ve bazılarıyla iş birliği protokolleri imzaladıklarını ifade etti. Ünüvar, “Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden birisi olan Ankara Üniversitesi ile KKTC arasındaki eğitim iş birliğini biraz daha ileriye götürmek adına yoğun adımlar atıyoruz. Biz KKTC’yi kendimizden bir parça olarak görüyoruz. Ankara Üniversitesi olarak KKTC’nin eğitim hizmetlerine el atmışsak, bunu bir elimizin diğer elimizi tutması gibi görüyoruz” şeklinde konuştu.

  
241 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın