• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesinde Tarihi Latin Amerika Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’de büyükelçiliği bulunan Latin Amerika ülkelerinin büyükelçileri ve TBMM Dostluk Grubu başkanları ile Ankara Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı çalışma toplantısında bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) tarafından düzenlenen program, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Venezuela, Küba, Peru, Kosta Rika, Paraguay, Kolombiya, Ekvador, Meksika, Guatemala, Brezilya, Panama, Dominik, Şili, Arjantin, Bolivya ve El Salvador Büyükelçileri ile TBMM Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanları, Bakanlık bürokratları, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve rektör yardımcılarının katılımıyla Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

Bakan Çavuşoğlu, programda yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi LAMER’in Türkiye’nin Latin Amerika ile ilişkilerine çok değerli katkılarda bulunduğunu, Bakanlık olarak kendilerinin de bu akademik çalışmalara ellerinden geldiği kadar destek verdiklerini ifade etti.

“Bağlarımızı Daha da Güçlendireceğiz”

Latin Amerika ülkeleriyle iş birliğini geliştirmekten son derece memnun olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Mart ayında birkaç ülkeyi kapsayacak bir Latin Amerika turunu gerçekleştireceğiz. Brezilya’dan bir davet geldi. Güneyden başlayacağız, Orta Amerika’ya kadar 4 ya da 5 ülkeyi ziyaret edeceğiz. Bağlarımızı daha da güçlendireceğiz. İlişkilerimizi daha da ileriye götürmek için mevkidaşlarımızla ve kabul ederlerse liderlerle önemli görüşmeler gerçekleştireceğimizi umut ediyoruz” dedi.

Latin Amerika bölgesindeki uluslararası örgütlerle de yakın iş birliği içinde olduklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye’nin Amerika Devletleri Örgütü (OAS), Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA), Karayip Devletleri Birliği (ACS), Karayip Topluluğu (CARICOM) ve MERCOSUR gibi önemli örgütlerde gözlemci olduğunu hatırlattı.

Orta Amerika Entegrasyon Sistemi ile bir sonraki toplantıyı liderler düzeyinde Türkiye’de yapmak istediklerini aktaran Çavuşoğlu, TBMM’nin de Latin Amerika’yla ilişkileri geliştirmede aktif rol oynadığını vurguladı.

Türkiye’nin Latin Amerika bölgesindeki temsilcilik sayısını 17’ye çıkardığını, Latin Amerika’daki ülkelerinin Türkiye’deki büyükelçilik sayısının da 16’ya çıktığını kaydeden Çavuşoğlu, çok önemli mesafe kat ettiklerinin altını çizdi.

 

“Hedefimiz, Ortak Bir Gelecek İçin İş Birliğimizi Derinleştirmek”

Latin Amerika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin de hızlı bir şekilde güçlendiğini belirten Çavuşoğlu, sadece temsilcilik sayısını artırmanın, siyasi ilişkileri geliştirmenin yetmeyeceğini, ekonomik ilişkilerimizi de geliştirmek gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Latin Amerika’da Türk kültürüne ve Türkçeye büyük ilgi olduğunu da gördüklerini belirterek, Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) online programlar açtığını ve bu programlara binlerce başvuru olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, ayrıca, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye burslarına olan ilginin de arttığını kaydetti.

“Latin Amerika’yla ilişkilerdeki hedefimiz, bir takım ruhuyla ortak bir gelecek için iş birliğimizi derinleştirmek” diyen Bakan Çavuşoğlu, bu doğrultuda çalıştıklarını ve yapılacak tüm çalışmalara en güçlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

 

“Türkiye-Latin Amerika Tarihine Not Düşülen Bir Akşam Oldu”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da bu programla Türkiye-Latin Amerika ilişkilerine dair pek çok tarihsel anekdot ve bu tarihsel anekdottan beslenen güncel gelişmeleri ele alma fırsatı bulduklarını belirterek, “Çok daha önemlisi Türkiye-Latin Amerika ilişkileri tarihine not düşülen de bir akşam oldu. Buna vesile olan Ankara Üniversitemize çok teşekkür ediyorum. Ankara Üniversitemiz ülkemizin bu anlamda akademik çalışmalarına yön veren bir üniversite olmakla kalmıyor, son dönemde özellikle dış politikamızdaki önemli süreçleri de destekleyen bir ilim merkezi ve irfan yuvası olarak da bizlere çok ciddi katkılar sağlıyor. LAMER bunun bir örneği. Yine deniz hukuku anlamında DEHUKAM bunun bir örneği” İfadelerini kullandı.

“Üniversite Olarak Tarihi Bir Güne Şahitlik Ediyoruz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, üniversite olarak çok tarihi bir güne şahitlik ettiklerini vurguladı. Latin Amerika ülkelerinin büyükelçileri ile TBMM’deki dostluk grubu başkanlarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başkanlığında bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Ünüvar, “Bu galiba Ankara Üniversitesi tarihinde bir ilk. İyi bir Ankara Üniversiteli olan, Ankara Üniversiteli olmaktan gurur duyan değerli bakanımız bu toplantı için öncülük etti, kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ünüvar, şöyle devam etti:

“Latin Amerika ülkeleriyle ilgili ülkemizin politikaları bellidir, kuvvetli bir dostluk ilişkilerimizin olduğu aşikardır. Parlamento ile ilişkiler de son derece güçlüdür. Böyle bir toplantıyı Ankara Üniversitesi dışında başka bir üniversitenin yapması da mümkün değildi. Çünkü Latin Amerika çalışmalarıyla ilgili çok önemli araştırma ve uygulama merkezimiz var. Ve bu merkezimiz uzun yıllardır devletimizin Latin Amerika politikasına akademik katkı sunmak adına çok önemli, çok değerli işler yapıyor. Türkiye’ye gelen her önemli devlet adamı mutlaka üniversitemize gelmek, LAMER’i ziyaret etmek istiyor. Çünkü biz o ülkelerin kendi değerlerini de orada yaşatmak istiyoruz. Onlarla ilgili kitaplar basıyoruz. Onların tarihi şahsiyetleriyle ilgili büstlerini, önemli eserlerini orada yaşatıyoruz.”

Ülkelerin yönetiminde siyasi kararların şüphesiz çok önemli olduğunu, ancak o siyasi kararların arkasındaki büyük bilgi birikiminin de en az onun kadar önemli olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Attığımız her adımda o bilgi birikiminin yansımalarını görmek, göstermek istiyoruz. Bilgi birikimi ne kadar güçlü olursa, politikalar da o kadar güçlü olur. Dışişleri Bakanımız ve değerli yol arkadaşları Ankara Üniversitesi ile daima yakın bir iş birliği içerisinde. Biz de böyle bir toplantıyı tertip etmeyi güzel bir görev olarak gördük. Ne mutlu bize ki bu güzel toplantıyı yapmak nasip oldu. İnşallah bu toplantı, Latin Amerika ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkileri daha güçlü bir şekilde ortaya çıkarmasına ve dostlukları daha da ileriye götürmesine vesile olur” diye konuştu.

 

LAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu da LAMER’in, kurulduğu 2009 yılından bu yana büyükelçiliklerle iş birliği içerisinde 184 etkinlik gerçekleştirdiğini, 4 dilde 32 kitap bastırdığını belirterek, “2009 yılında merkezimiz açıldığında Ankara’da sadece 6 Latin Amerika ülkesinin büyükelçiliği bulunuyordu, bugün ise bu sayı 16’ya ulaştı. Ben Latin Amerika’ya hem gönlünü hem ömrünü vermiş bir akademisyen olarak bundan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Programda söz alan Latin Amerika ülkeleri büyükelçileri ve TBMM Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanları da Türkiye ile Latin Amerika ülkeleri arasında siyasi, ticari, sosyal ve kültürel anlamda artan güçlü ilişkilere dikkat çekerek, bundan sonra yapılması gerekenlere dair kanaatlerini dile getirdiler.

 

  

 

  
231 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın