• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
TBMM ve Ankara Üniversitesinden 5. Yılında 15 Temmuz Paneli

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop himayesinde, TBMM ve Ankara Üniversitesi tarafından “5. Yılında 15 Temmuz Paneli” gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, milletvekilleri, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve dekanların katılımıyla düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi şehit olan 251 kişiyi rahmetle andığını, çünkü o geceyi kıymetlendiren şeyin büyük ölçüde şehitlerin akıttığı kan olduğunu dile getirdi. Şentop, 2 binin üzerindeki gaziye de Allah’tan şifa ve uzun ömür dilediğini ifade etti.

 

15 Temmuz askeri darbe teşebbüsüyle ilgili bugüne kadar birçok konuşma yapıldığını, birçok eser kaleme alındığını aktaran Şentop, “15 Temmuz’da meydana gelen hadisenin iki boyutu var. Birisi kirli ve hain bir darbe teşebbüsü, bir işgal teşebbüsü, alçakça bir teşebbüs olması. Diğer boyutu ise, bu teşebbüse karşı milletimizin göstermiş olduğu kararlılık, cesaret ve fedakârlık idi. Dolayısıyla bir taraftan cereyan eden o hadiseye dikkat çekmek, onu hatırlamak, onu unutturmamaya çalışmak önemli ama bir taraftan da onun kadar hatta daha fazla önemli olan milletimizin ona karşı göstermiş olduğu duruş ve tavırdır. Bu ikincisi bizim geleceğimiz bakımından çok daha önemli, bize büyük ümit ve özgüven verici bir tablodur” dedi.

 

Darbe teşebbüsünde hedef alınan milletin bizatihi kendisi olduğunu dile getiren Şentop, milletin bunun farkında olduğunu ve kendisini temsil eden TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi gibi mekânları bilhassa koruma altına alma hissiyatı içinde hareket ettiğini kaydetti.

“O Gün Bombalar Vardı, Zorluklar Vardı Ama Korku Yoktu”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da herkesin hayatında onur ve gurur duyduğu anlar ve olayların olduğunu belirterek, “Bu olaylar tekrarlandığı zaman aynı onur ve gururu yaşarız. Benim hayatımda en onur ve gurur duyduğum anın bir daha hiç yaşanmamasını, tekrarlanmamasını Yüce Allah’tan diliyorum. Çünkü hayatımda en onur duyduğum gün, 15 Temmuz hain darbe girişimi esnasında TBMM çatısı altında bulunmaktı” diye konuştu.

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla milletin sokaklara, vekillerin de Meclis’e koştuğunu belirten Ünüvar, “O gün bombalar vardı, zorluklar vardı ama korku yoktu. Hakikaten milletvekillerinin içerisinde herhangi bir korku olmamıştı. Gece bitmiş ama biz bitmemiştik hamdolsun. Türkiye adeta o gece topyekün tekrar dirilmişti” şeklinde konuştu.

 

Rektör Ünüvar, İngilizlerin patlamayan bir bombadan dolayı 5 Kasım’ı 1605 yılından beri andığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Biz patlayan bombaları, üzerimize yağan bombaları yazmalıydık, tarihe not düşmeliydik. O yüzden Gazi Meclis’te O Gece’ kitabını yazmaktan onur ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bugün düzenlenen panel de yine 15 Temmuz’u unutmama ve unutturmama adına yapılan çok önemli bir toplantı. Meclis Başkanımıza 15 Temmuz’u anma ve unutturmama yönündeki çabaları için ayrıca teşekkür ediyorum. Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden Ankara Üniversitesini de bu organizasyon içerisine almasından onur ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle; şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlıklı uzun ömür diliyorum.”

 

Panelistler O Geceyi Anlattı

Açış konuşmalarının ardından, oturum başkanlığını Rektör Ünüvar’ın üstlendiği “5. Yılında 15 Temmuz Paneli”ne geçildi.

Meclis’e yaklaşık 15 yıldır her gün geldiğini belirten Kanal 24 Televizyonu Parlamento Muhabiri Nagehan Akbulut Varol, “Meclis’in bu şekilde bombaların altında kalacağını hiç düşünmemiştim. O gece içeriden haber aktarırken dışarıda ne olduğuna ilişkin hiçbir bilgimiz yoktu. Sadece bombaların altındaydık. Düşmanın kim olduğunu bile o saatte bilmiyorduk. Çünkü bombalayan uçaklar ülkemize aitti. Meslek hayatımın en önemli gecelerinden birisiydi” dedi.

Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Rıza Özel ise, meslek hayatı boyunca çatışma ve deprem bölgeleri olmak üzere çok sıkıntılı yerlerde görev yaptığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Hayatımın en dehşet verici gecesini ülkemde yaşayacağım aklımın ucundan bile geçmezdi. Ben bu kadar çatışma bölgesinde görev yaptım ama böyle bir vahşet görmedim. Sivillere bu kadar acımasızca ateş açıldığını da hiç görmedim. Çok savaş yaşadım ama en acı savaş fotoğrafını kendi ülkemde çektim.”

 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan İşgüzar da Türkiye’de bugüne kadar birçok darbe ve muhtıra yaşandığını anımsatarak, “Darbelerin sponsoru aynıdır. Onların ‘our boys’ dedikleri kendi oğlanları tarafından planlanır, yapılır. Ama 5 yıl önceki hain darbe girişimi, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu ve milletimizin desteği ile engellenmiştir. Şu sözleri slogan haline getirmeliyiz. Darbenin iyisi olmaz, darbenin meşrusu olmaz, darbenin haklısı olmaz. Yaşasın cumhuriyet, yaşasın demokrasi, yaşasın milli irade, yaşasın TBMM” ifadelerini kullandı.

 

Rektör Ünüvar, program sonunda panelistlere “Gazi Meclis’te O Gece” kitabını hediye etti.  

 

 

  
302 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın