• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

MÜEZZİNOĞLU, “TÜRKİYE, GELİŞİ GÜZEL ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA BİRİNCİ SIRADA”

İSTANBUL- Dünya Sağlık Örgütü, 18 Kasım'ı akılcı antibiyotik kullanımıyla ilgili hafta olarak ilan etmesi ile Türkiye’de de bu kapsamda Akılcı İlaç Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da yoğun katılımlı bir sempozyum ile başladı.
  
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, "Türkiye, antibiyotiğe direncin en yüksek olduğu bir ülke, kimse ben de dahil kendimizi bu sorundan ayrı tutamayız. Burada ciddi bir sorun var ve buna biz duyarlılık göstermek zorundayız. Dünya Sağlık Örgütü, 18 Kasım'ı bu anlamda akılcı antibiyotik kullanımıyla ilgili hafta olarak ilan etmiştir. Bunu hafta olarak değil, yıl olarak hep gündemimizde, mesleğin mensupları olarak da meslek hayatımızın tamamında merkeze almamız lazım. Bu yalnız antibiyotikle de sınırlı değil. Antibiyotik bugün için önceliğimiz ve topluma ciddi bedeller ödetiyor. Bu ekonomik bedel değil. Ekonomik bedelin her halükarda telafisi bulunur ama sağlıkla ilgili ödettiği bedellerin telafisi çok zor, hatta bazen imkânsızdır. Bu nedenle biz duyarlılığımızı merkeze alarak, toplumda farkındalık oluşturabiliriz" dedi. 
 





Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün değişik parametrelerle antibiyotik kullanımıyla ilgili 42 ülke arasında yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin gelişigüzel antibiyotik kullanımında birinci sırada olduğunu belirterek, "Sağlıkta yakaladığımız başarılar tabii ki önemli ama buradaki eksiğimizi de çok net ve acımasız şekilde görmeliyiz" dedi.
Müezzinoğlu, Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, çok önemli bir konu başlığını konuştuklarını söyledi.
 
Ayrıca Müezzzinoğlu, "Bugün burada bir ayıbımızı, eksiğimizi, kusurumuzu konuşuyoruz. Gerçekten burada ülkenin en iyi eğitimi görmüş, tıp eğitimi alanında da dünya ile yarışacak bir mesleğin mensupları olarak, ülkemizdeki akılcı ilaç kullanımı veya akılcı antibiyotik başlığında olduğumuz noktayı tartışıyor olmak, bir taraftan mutluluk vesilesi konuyu gündeme almamız ama bulunduğumuz noktaya baktığımızda da ciddi bir eksiğimiz, kusurumuz, kelime belki medyaya da yansıyacak ama ciddi bir ayıbımız. Dünya Sağlık Örgütü'nün değişik parametrelerle antibiyotik kullanımıyla ilgili 42 ülke arasında yaptığı değerlendirmede Türkiye, gelişigüzel antibiyotik kullanımında birinci sırada çıktıysa, sağlıkta yakaladığımız başarılar tabii ki önemli ama buradaki eksiğimizi de çok net ve acımasız şekilde görmeliyiz."
Müezzinoğlu, "Arabanın camını açıp eczacıya 'Şu antibiyotiği verir misin?' onun da arabadan inmeden antibiyotiği alıp direksiyon başında bize verdiği bir sistem, oturulup konuşulması, acı acı tartışılması gereken bir konu var" dedi.
 
Adana Milletvekili Prof.Dr. Necdet Ünüvar, açılış konuşmasına sözlerine Akılcı İlaç Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumuna bu kadar yoğun katılım ve ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.
 
 
Ünüvar, sözlerine “Çok güzel bir sözümüz var İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yaşatmak için büyük yatırımlar yapıyoruz , tek bir amacımız var insanı yaşatmak. İnsan yaşatmak için olmazsa olmaz kullandığımız en büyük enstrümanlardan birisi de ilaçtır. İlacın doğru kullanılması ise çok önemlidir” dedi.
 
Ünüvar “talebeliğimizden bugüne ilacı doğru dozda, doğru endikasyonda, doğru süre kullanımını hep bize hocalarımız öğretti.  Bizler de hoca olduk biz de talebelerimize aynı konuları öğretiyoruz.
Vatandaşın doğru ilacı kullandığı, doğru ilacı alsa bile doğru sürede, doğru dozu aldığından ne yazık ki emin değiliz.
Bilim dünyası özellikle son yirmi otuz yıl içerisinde karşımıza akılcı ilaç kullanımı kavramını getirdi.
Sağlık Bakanlığımızın son yıllarda akılcı ilaç kullanımı konusunda çok ciddi çalışmaları var, bu konuda
ulusal eylem planımız mevcut, pek çok stratejik adımlar atıyor, bu konuda etkinlikler düzenliyoruz” dedi.
Ünüvar sözlerine “İngiltere’de, Amerika’da ve Almanya’da  bu konu Başkan ve Başbakan boyutunda  sahiplenme söz konusu” şeklinde 
konun önemine vurgu yaptı.
Ünüvar son olarak, ”toplumsal bilinçlendirme çok önemli olduğunu düşünüyorum.
İlkokuldan itibaren belki de ilkokuldan önce,  sağlık okur yazarlığını bu konudaki çalışmalarımızda ön planda tutulmalıyız,  biliyoruz ki erişkin eğitimi hem zor hem maliyetli, hem de edinilmiş yanlışları ileri yaşlarda düzelmek çok mümkün değil, sağlık okur yazarlığı kavramı ile ilköğrenimden itibaren doğru ilacı doğru şekilde kullanmayı mutlaka kişilere öğretmeliyiz. İşin eğitim ayağını da mutlaka olayın içine almalıyız” dedi.
 
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursa’nın açılış konuşmasına ilaçlara dirençlilik hakkında dünyadaki çarpıcı teknik bilgileri vererek ve Türkiye’nin tablodaki durumunu katılımcılara anlatması ile başladı. Ursa “Türkiye,  Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımızda antimikrobiyal  direncin yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldığını görebiliriz. Bu konuda Türkiye’de koordineli yoğun bir çalışma yürütülmesi ise Dünya Sağlık Örgütü açısından oldukça sevindirici ve önemsenmekte” dedi.
Ursa sözlerine son verirken özellikle antimikrobiyal direnç hiçbir ülke ve bölge ile sınırlı olmadığını görüyoruz ve Tükiye’nin bu alanda başarıları, diğer ülkelerde emsal gösterilecek bir başarı olacağını ifade ederek “Eminin ki dünyanın Türkiye’den öğreneceği çok fazla şey var, bu toplantılar bu açıdan çok önemli” olduğunu ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu,  AK Parti Adana Milletvekili – Sağlık Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Necdet Ünüvar, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursa, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyyüp Gümüş, Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal , Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof.Dr. İrfan Erol ve bir çok akademisyen ile birlikte Sağlık Bakanlığı Bürokratları katıldı.


892 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın