• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

Sigara Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da en önemli halk sağlığı sorunudur.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Türkiye'de 15 yaş üzeri nüfusun sigara içme oranının 2006 yılında yüzde 33.4 iken, 2012 yılında yüzde 27,1'e gerilediğini, 2008 yılına göre 2 milyonun üstünde kişinin sigarayı bıraktığını, kapalı alanlarda sigara dumanına maruziyetin yüzde 60 azaldığını bildirdi.
Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın, Türkiye'nin olduğu kadar dünyanın da en önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre her yıl yaklaşık 4,5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü belirtti.
Tütün ve alkolün, tüm dünyada önlenebilir ölüm ve hastalık nedenlerinin başında geldiğini kaydeden Ünüvar, şunları söyledi:
"Türkiye, tütünle mücadelede bütün dünyanın takdirini kazanmış bir ülkedir. Dünya Sağlık Örgütü resmi internet sitesinde, Türkiye'nin tütünle mücadelesi 'başarı hikayesi' olarak nitelendirilmiştir.
Nitekim 2 hafta önce Yeşilay'ın düzenlediği Global Alkol Politikaları Sempozyumu için ülkemize gelen WHO Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, Türkiye'nin bu çabalarını alkışladığını ve bütün dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade etmiştir.
Ülkemizde bu başarılı çalışmalar sonucunda 15 yaş üzeri nüfusun sigara içme oranı 2006 yılında yüzde 33.4 iken, bu oran 2012 yılında yüzde 27,1'e gerilemiştir. 2008 yılına göre 2 milyonun üstündeki kişi sigarayı bırakmış, kapalı alanlarda sigara dumanına maruziyet yüzde 60 azalmıştır.
Bu oranlar insanımızın hem sağlık kapasitesini artırmakta, hem de sigaraya bağlı sağlık giderlerinin önemli bir ölçüde azaltmaktadır. Hayatın akışı içerisinde, kanunlarda değişiklikler gerekli olabilir. 4207 sayılı yasada bugüne kadar bu anlamda pek çok değişiklik yapılmıştır."
-"Türkiye model ülke"-
Bir internet sitesinde, "Sigarada Kenya Modeli" başlığıyla yayımlanan haberde, "Sokakta sigara içmenin yasaklanabileceği ve bu konuda Kenya modelinin uygulanabileceği" yönünde kendine aitmiş gibi bazı ifadelerin kullanıldığını anımsatan Ünüvar, söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Böyle bir ifade kullanmadığını belirten Ünüvar, "Yalnızca dünyada farklı ülkelerde, farklı kuralların varlığından bahsedilirken Kenya da örnek verilmiştir. Kaldı ki bütün dünyanın haklı bir övgüsüne mazhar olmuş Türkiye, tütünle mücadelede kendisi birikimi, tecrübesi ve kazanımlarıyla model bir ülkedir" diye konuştu.

Necdet Ünüvar, nargile ve elektronik sigara ile ilgili yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği kanaatini taşıdığını, ancak açık alanlarda sigara kullanımı kapsamının daha da sınırlandırılması gibi bir düşüncesinin olmadığını dile getirdi.  








1598 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın