• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar: “Bağımlılık; bireylerin hayatını karartmakla kalmayıp, toplumların da geleceğini olumsuz etkiliyor”

Ünüvar: “Bağımlılıkla mücadelede sağlık çalışanlarına çok önemli görevler düşüyor”
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar:
“Bağımlılık; bireylerin hayatını karartmakla kalmayıp, toplumların da geleceğini olumsuz etkiliyor”
 
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, toplumda çok büyük tahribata yol açan bağımlılığın her türlüsü ile mücadelede sağlık çalışanlarına çok önemli görevler düştüğünü söyledi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğunca Recep Tayyip Erdoğan Konferans Salonu’nda düzenlenen“Kariyer Sohbetleri” programına konuk olan Ünüvar, katılımcılara “Bağımlılık ile Mücadelede Sağlık Çalışanlarının Rolü” üzerine bir sunum yaptı.
Bağımlılığın fiziksel ve davranışsal olmak üzere iki gruba ayrıldığına işaret eden Ünüvar, tütün, uyuşturucu veya uyarıcı madde ile alkol bağımlılığının fiziksel; kumar, alışveriş ve teknoloji bağımlılığının ise davranışsal bağımlılığın kapsamına girdiğini belirtti.
 
“MADDE BAĞIMLILIĞINDA İLK BASAMAK SİGARA”
Tütün ürünlerinin, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olduğunun altını çizen Ünüvar, tütün ürünü kullanımının, diğer bağımlılık yapıcı madde kullanımına geçişte çok önemli bir basamak olduğunu dile getirdi.
Herhangi bir tütün ürünü kullanmayan kişinin, alkol ve uyuşturucu madde kullanma riskinin oldukça düşük olduğunu kaydeden Ünüvar, ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı. Ünüvar, “Ülkemizde her 5 dakikada bir kişi tütün bağımlılığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu konuda ülkemiz, çok önemli bir mücadele yürütüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyaya örnek gösterilen bu mücadelenin liderliğini ve savunuculuğunu da bizzat Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. Cumhurbaşkanımızın bağımlılıkla mücadele konusuna bizzat müdahil olması çok önemli. Bu kararlılık sonucunda Bağımlılık Yüksek Kurulu kuruldu, Başbakanlık genelgesi yayımlandı” dedi.
 
“TOPLUMLARIN GELECEĞİNİ ETKİLİYOR”
Bağımlılığın sadece bireylerin hayatını karartmakla kalmayıp, toplumun hem bugününü hem de geleceğini olumsuz etkilediğini dile getiren Ünüvar, “’Kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması’ olarak tanımlayabileceğimiz bağımlılık; sağlık sorunlarının yanında soysal, ekonomik ve asayiş anlamında çok farklı sorunlara sebep oluyor. Bağımlı olan kişi şiddete eğilimli olduğundan aile ve sosyal ilişkileri bozuluyor; eğitim, iş ve meslek hayatında aksamalar yaşanıyor. Ayrıca hastalık yükü, bakım yükü, işgücü kaybı, maddi hasarlar gibi nedenler bağımlı olan kişi ve yakınlarını ekonomik anlamda yıpratıyor. Bağımlılık; kaçakçılık ve teröre finansman sağlama, fuhuş, cinsel istismar, hırsızlık, yaralama ve ölüme sebebiyet verme gibi asayiş sorunlarının sebebi olarak da karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
 
“MÜCADELEDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ROLÜ ÖNEMLİ”
AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bağımlılıkla mücadelede sağlık çalışanlarına da çok önemli görevler düştüğünü belirterek, “Sağlık çalışanları, sahip oldukları bilgi, sergiledikleri tutum ve davranışlar sebebiyle toplumun güven duyduğu ve örnek aldığı kişilerdir. Bu sebeple sağlıklı yaşam hakkını tehdit eden her türlü sağlık sorununda kişiler, sağlık çalışanlarına başvururlar ve sorunlarına çözüm ararlar. Bağımlılıkla mücadelede sağlık çalışanlarının öncelikli hedefi, bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının önlenmesi olmalı. Sağlık çalışanları, bireylerin bağımlılık yapıcı maddelere hiç başlamaması için çaba göstermeli, bağımlılık yapıcı maddelere başlayanların da bu maddeleri bırakmaları için gerekli müdahaleyi yapabilmeli. Asla bu bireyleri dışlayıcı ve damgalayıcı yaklaşım sergilememeli. Sağlık çalışanları, özellikle gençler başta olmak üzere, toplumdaki tüm bireyler arasında hem bağımlılık yapıcı madde kullanmayan hem de madde kullanımı olan ancak bağımlı hale gelmemiş bireylerin korunması amacıyla danışmanlık ve tedavi hizmetlerini sunabilecek donanımda olmalı” ifadelerini kullandı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Akkuş ile tıp fakültesi öğrencilerinin katıldığı program sonunda Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a, Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından plaket takdim edildi. 


521 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın