• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesinden Depremzedelere Psikososyal Destek

Ankara Üniversitesi, “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği afetzedelere psikososyal destek verilmesine yönelik çalışma başlattı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları ile ilgili fakültelerin dekan ve öğretim üyelerinin katılımıyla Senato Salonu’nda konuya ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Rektör Ünüvar, toplantının ardından yaptığı açıklamada, herkesi derinden sarsan deprem felaketinde Ankara Üniversitesinin 15 öğrencisini kaybettiğini belirterek, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Türkiye’nin, Kahramanmaraş merkezli depremlerle bu yüzyılın en dramatik afetlerinden birisi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Ünüvar, devlet ile milletin ilk andan itibaren el birliğiyle depremin yaralarını sarmaya çalıştığını kaydetti.

Ankara Üniversitesinin de depremin ilk saatlerinden itibaren Kriz Koordinasyon Merkezi’ni harekete geçirdiğini vurgulayan Ünüvar, “Üniversite olarak bir yardım kampanyası başlattık. Gerçekten Ankara Üniversitesi ailesinin ne kadar büyük ve özverili bir aile olduğunu da gösteren bir kampanya oldu. 5 günde 8 TIR, 6 büyük kamyon ile giyim, gıda ve oradaki vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeleri bölgeye gönderdik. Ben büyük Ankara Üniversitesi ailesine bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Yüz Yüze ve Çevrimiçi

Bölgede arama-kurtarma, enkaz kaldırma faaliyetleri ile depremzedelerin barınması ve temel ihtiyaçlarının giderilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getiren Ünüvar, şöyle devam etti:

“Bundan sonraki süreçte bir önemli çalışma daha var. Bilhassa psikososyal destek hizmetleri. Ankara Üniversitesi her alanda büyük bir üniversite olduğu için işin tıbbi, sosyal, psikolojik yönleriyle ilgili pek çok fakültesi araştırma merkezi ve birimleri var. Bu konuyla ilgili bizler de ‘ne yapabiliriz’ diye konuştuk ve arkadaşlarımızla geniş bir çalışma grubu oluşturduk. Psikososyal destek hizmetlerimizi iki kısma ayırarak yapmaya karar verdik. Bu kısımlardan bir tanesi bölgede yapmamız gereken çalışmalar. Bölgede bizzat depremi yaşayan, halen depremin etkisiyle mücadele eden vatandaşlarımıza yönelik. Sadece vatandaşlarımız da değil, aynı zamanda oraya bu hizmeti verecek, kendisi de depremzede olan uzman kişilerle ilgili yapılacak faaliyetler. Bunu iki türlü yapabileceğimizi düşündük. Bir tanesi oraya giderek yüz yüze psikososyal destek hizmetleri. İkincisi de orada bir irtibat noktası belirleyerek, buradan da çevrimiçi birtakım psikososyal destek hizmetlerini vermek. Ve buradan çok yetkin akademik ve uzman kadromuz vasıtasıyla online hizmeti vermeye hemen başlamayı planlıyoruz.”

Tüm İmkânlar Seferber Edildi

Psikososyal destek hizmetinin erişkin veya çocuk ihtiyaç duyulan tüm depremzedeler için planlandığını belirten Ünüvar, “Tıp Fakültemiz, Erişkin Psikiyatrisi ve Çocuk Psikiyatrisi bölümleriyle birincil olarak bu çalışmalarda bulunacak. Yine Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültemizden Klinik Psikoloji Anabilim Dalımız psikososyal destek hizmetlerine katkı sağlayacak. Sağlık Bilimleri Fakültemizden özellikle Sosyal Hizmet Bölümümüz, Eğitim Bilimleri Fakültemizden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalımız ve Eğitim Psikolojisi Anabilim Dalımızdan hocalarımız, İlahiyat Fakültemizden din psikolojisi alanındaki hocalarımız, Hemşirelik Fakültemizden Psikiyatri Hemşireliği Bölümündeki hocalarımız ve Spor Bilimleri Fakültemiz de farklı anabilim dallarıyla bu hizmeti verecek. Tabi şüphesiz hizmet alanımız bunlarla sınırlı değil. Ankara Üniversitesinin her bir biriminin her bir bireyi, depremden etkilenen her vatandaşımızın her türlü hizmeti için bütün imkânlarını seferber ediyor ama psikososyal destek hizmetlerimizde özellikle bu birimlerimiz ön planda olacak.”

Ankara Üniversitesinin, Tıp Fakültesine bağlı İbni Sina ve Cebeci Hastaneleri ile de depremde yaralananlara verilen sağlık hizmetlerinde ciddi rol oynadığını belirten Ünüvar, “Şu ana kadar 600 civarında depremzede vatandaşımız tedavi amaçlı bize başvurdu. Bunlardan 175’ini yatırdık. Erişkinleri İbni Sina’da, çocukları Cebeci Hastanemizde. 425 vatandaşımızı da tedavi edip, taburcu ettik. Çok şükür ki hastanelerimize tedavi amaçlı gelip de vefat eden herhangi bir depremzede vatandaşımız yok. Onlar için doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlıkçılarımız, ellerinden gelen bütün gayreti sarf ediyorlar” ifadelerini kullandı.

  
194 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın