• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesinde Alkol Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı

Ankara Valiliği ve Ankara Üniversitesi iş birliğinde, “İşimiz Bağımlılık, Gücümüz Mücadele” sloganıyla “Ankara Alkol Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı” düzenlendi.

Cebeci Yerleşkesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştaya; Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, dekanlar, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştay, kısa müzik dinletisinin ardından açış konuşmaları ile devam etti.

Vali Şahin, yaptığı konuşmada, bağımlılıkla mücadele çalıştaylarının 7.’sini Ankara Üniversitesinde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye’nin çok zengin yer altı kaynakları ve doğal kaynakları bulunmadığını ifade eden Şahin, “Bizim en büyük kaynağımız beşerî sermayemiz insan. Onun için biz hiçbir ferdimizi, hiçbir evladımızı feda edemeyiz, etmemeliyiz” dedi.

Düzenlenen çalıştaylarda bağımlılığın çeşitli türleriyle muhatap olduklarını aktaran Şahin, “Bizim amacımız bunu olabildiğince engellemek, önlemek; toplumun uyanık kalmasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Alkolün, zararı her anlamda kanıtlanmış, ispat edilmiş bir madde olduğunu vurgulayan Şahin, “Biz yıllarca bu tartışmayı zarar/fayda üzerinden değil, ideolojiler üzerinden yaptık. Türkiye inşallah bundan hızla uzaklaşıyor” diye konuştu.

“El Birliğiyle Mücadele Etmemiz Lazım”

Birçok üzücü olayın altından da çoğunlukla alkol ve uyuşturucu bağımlılığının çıktığına dikkat çeken Şahin, “Toplumu tehdit eden bir konuyla karşı karşıyayız ve bu konuya hep birlikte, el birliğiyle eğilmemiz, birlikte mücadele etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

“Devletimiz Bağımlılıkla Mücadelede çok Kararlı”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, devletin bağımlılıkla mücadelede çok kararlı bir tutum sergilediğini kaydetti. Sadece alkol ve sigara değil; uyuşturucu, davranışsal bağımlılık, teknoloji bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı ve kumar bağımlığının günümüzün güncel ve her geçen gün daha da ön plana çıkan önemli bağımlılık türlerinden olduğunu aktaran Ünüvar, bu bağımlılıkların her biri ile mücadele için ayrı metodoloji izlemek gerektiğinin altını çizdi. Ünüvar, “Her birisinin ortak özelliği yıkıcı olması. Hem birey sağılığı hem toplum sağlığı açısından riskli birtakım boyutları da içermesi şeklinde karşımıza çıkıyor” dedi.

Çalıştayın paydaşları arasında yer alan Spor Bilimleri ve Eğitim Bilimleri Fakültelerinin tesadüfen seçilmediğine dikkat çeken Ünüvar, bağımlılıkla mücadelede hem eğitimin hem egzersizin hem de spor bilincinin geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Ünüvar, bağımlılığın kamu maliyesi üzerinde oluşturduğu yüke de dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Devletimiz gerçekten bağımlılıkla önemli mücadeleler yapıyor ve buna çok ciddi kaynaklar aktarıyor. Şöyle bir gerçek de var, bu konularla ilgili önleyici tedbirlerin hem takibi daha kolay hem de kamu maliyesi üzerine olan yükü çok daha az. İndirekt maliyetleri de düşündüğümüz zaman önleme noktasında çok daha fazla tedbir almak gerektiği kanaatindeyiz.”

“Üniversitelerimize Önemli Rol Düşüyor”

Tütün, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının önemli ölçüde 12-30 yaş grubunu etkilediğini de ifade eden Ünüvar, “Bu şu anlama geliyor. Ortaöğretimin son yılları ile yükseköğrenimin bütününde olan gençlerimizle daha yakından ilgilenmemiz gerekiyor. Onların sadece birtakım fiziksel ihtiyaçları değil; insani, sosyal anlamdaki ihtiyaçlarıyla da çok yakından ilgilenmek gerekiyor. Bu çerçevede üniversitelerimize de çok önemli bir rol düştüğünü de ifade etmek isterim.”

Açış konuşmalarının ardından, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere Vali Şahin ve Rektör Ünüvar tarafından teşekkür belgesi verildi.

Daha sonra bilimsel oturumlara geçildi. Gün boyu devam eden çalıştayda; “Alkol Bağımlılığı ile Mücadelede Tedavi ve Rehabilitasyon; Alkol Bağımlılığı ile Mücadelenin Sosyal, Eğitim, Çevre Yönü; Alkol Bağımlılığı ile Mücadelenin Emniyet ve Adli Yönü; Alkol Bağımlılığı ile Mücadelede İletişim ve Medyanın Önemi ve Alkol Bağımlılığı ile Mücadelede Kurumlararası koordinasyonun Önemi” konuları ele alındı.

  
188 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın