Rektör Ünüvar, “Atatürk’ün Emanetini Daha İleriye Taşıyacağız” Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Türkiye’yi daha ileriye götürmek istiyorsak, çalışmaktan başka çıkar yolumuz yok” dedi. Ünüvar, Tıp Fakültesi Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Konferans Salonunda düzenlenen anma programında, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 83. yıl dönümünde rahmet, minnet ve şükranla yâd ettiğini belirtti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanlığını, askerliğini, liderliğini ve Türkiye için yaptıklarını herkesin yakından bildiğini ifade eden Ünüvar, Atatürk’ün başka önemli özelliklerinin de bulunduğuna dikkati çekerek, “Atatürk, 5 bin civarında kitap okumuştu. 5 bin kitap az değil. 57 yıllık ömrünün neredeyse birkaç yılı hastalıkla, büyük çoğunluğu savaşla geçti ama o cephede bile okumayı ihmal etmedi” şeklinde konuştu. Okumanın en büyük güç olduğunun altını çizen Ünüvar, şunları kaydetti: “Bugün askerlerimiz Türkiye’nin dört bir köşesinde bu vatan için canlarını ortaya koyuyorlar. Ülkemizi korumak için canlarını feda ediyorlar, gazi oluyorlar. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Onların varlığı bizim için çok büyük bir gurur kaynağı ama asıl buradaki eğitim ordusunun neferlerinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün okumaya verdiği ehemmiyeti bir kez daha düşünmesi ve bu istikamette daha fazla okumaya gayret etmesi gerekir.”
“Emanete Sahip Çıkacağız” Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesinin bazı fakültesinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat kurulduğunu da anımsatarak, şöyle devam etti: “Ankara Üniversitesi çok köklü bir üniversite. Veteriner, Ziraat, Siyasal Bilgiler gibi kurucu fakülteleri Cumhuriyet öncesinde kurulmuş. Ancak bir de bizzat Atatürk’ün talimatıyla ve teşvikiyle kurulan fakülteler var. Bunlardan bir tanesi 1925 yılında kurulan Hukuk Fakültesi. Bir tanesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi. 1935’te Dil ve Tarih-Coğrafya ismini bizzat Atatürk vermiş. Türkiye’de çok fazla filoloji var, tarih ve coğrafyayla ilgili fakülte var ama Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi bir tane. Atatürk’ün emaneti olarak eğitim vermeye devam ediyor. Ve bizim en gözde fakültelerimizden bir tanesi. İçinde bulunduğumuz binanın da olduğu Tıp Fakültesinin kuruluşu da yine Atatürk’ün sağlığında verdiği talimatla 1937 yılında Meclis’e verilen bir kanunla kuruldu. Tıp Fakültesi de yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti. Bizler gerçekten çok önemli köklü bir üniversitede varlığımızı devam ettiriyoruz. Bunun kıymetini bileceğiz, Atatürk’ün emanetine sahip çıkacağız. Atatürk’ün bizlere bıraktığı emaneti daha ileriye taşıyacağız.” Türkiye ekonomisinin şu anda dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğunu dile getiren Ünüvar, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği Türkiye’yi daha ileriye götürmek istiyorsak çalışmaktan başka çıkar yolumuz yok. Onun için Atamızı tabi ki hayırla yâd edeceğiz. Ecdadımızı minnetle, rahmetle yâd edeceğiz. Ama onların can vererek bize emanet ettiği ülkeyi ter dökerek, gayret ederek, daha ileri götürmek durumundayız” ifadelerini kullandı. Açış konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi öğrencileri, Atatürk Oratoryosunu sahneledi, Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir müzik dinletisi sundu.
Atatürk’ün Devlet Adamlığı Daha sonra Ankara Üniversitesi İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, “Devlet Adamı Yönüyle Mustafa Kemal Atatürk” başlıklı bir konferans verdi. Atatürk’ün devlet adamlığı yönünü anlatmaya zamanın yetmeyeceğini ifade eden Ertan, “Devlet adamı, devlet yönetiminde görev alan kişiler için kullanılan bir ifade. Bu kavram aslında ulusal ve uluslararası anlamda politikacı, diplomat, bürokrat olarak uzun süre görev yapan, saygınlık kazanmış daha çok da sivil insanlar için kullanılır. Bu bağlamda dünden bugüne tarihte devlet adamı olarak milyonlarca insan gelip geçmiştir. Bunların bazısı tarihe yön vermiştir. Bir kısmı tarihe yön verenlerin talimatlarını yerine getirmiştir. Bir kısmı da tarihe yön vermek için sırasını beklemektedir. Tarih böyle bir süreçtir. Mustafa Kemal de tarihe, dünyaya yön veren bir devlet adamı olarak tarihteki yerini almıştır. Ama bu bir rastlantı değildir. Tarihte rastlantılar vardır, tarihi olay ve olguların gerçekleşmesinde rastlantılar vardır ama Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya çıkmasında, bizim dünyamızda yer almasında rastlantıların rolü yoktur” ifadelerini kullandı. Ankara Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca düzenlenen programa, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
|
287 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |