Türkiye-Latin Amerika İlişkileri LAMER’le Güçleniyor Panamalı hukukçu, yazar ve politikacı Dr. Justo Arosemena Quesada’nın Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) bahçesine yaptırılan büstünün açılışı, Panama Meclisi Başkanı Marcos Castillero Barahona’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Barahona, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Justo Arosemena Quesada’nın, çalışmaları ve ortaya koyduğu eserlerle 19. yüzyılda yaşamış en önemli Panamalı şahsiyet olarak tanındığını ifade etti. Justo Arosemena Quesada’nın, bağımsızlık uğruna verdiği mücadelelerden dolayı Panamalıların atası olarak kabul edildiğini vurgulayan Barahona, “Ailesinin ona neden Justo adını verdiğini bilmiyoruz ancak bu kelimenin İspanyol Kraliyet Akademisi Sözlüğü’ndeki ilk anlamı adalet ve aklın rehberliğinde çalışan ve hareket edendir. Bu Justo Arosemena Quesada’yı en iyi tanımlayan ifadedir. Kölelik karşıtı bir örgütün başkanlığını üstlenmesi, onunla ilgili pek çok şeyi ortaya koymaktadır. Çünkü sesi olmayan, özgürlüğü olmayan, eşit muamele görmeyen insanların haklarını savunma görevini üstlenmiştir. Justo Arosemena Quesada’nın sahip olduğu bu insani erdemler ve ortaya koyduğu fikirler, isminin Panama Meclisi’ne de verilmesini sağlamıştır” dedi.
Ankara Üniversitesinin; Arjantin, Küba, Kolombiya, Şili, Ekvador, Dominik Cumhuriyeti ve Venezüella gibi ülkelerin değerli şahsiyetlerinin yanında Panamalı Justo Arosemena Quesada’nın büstüne de yer vermesinin kendilerini onurlandırdığını kaydeden Meclis Başkanı Barahona, Quesada’nın LAMER’i ziyaret edenler tarafından tanınmasına vesile olacak bu açılış töreninden dolayı emeği geçenlere tüm Panama milletvekilleri ve Panama halkı adına şükranlarını sunduğunu kaydetti.
“Coğrafi Uzaklığı Kültürel Yakınlıkla Kapatıyoruz” Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da büstün yapılışında emeğe geçenleri kutladığını belirtti. Hükümetin 2006 yılında uygulamaya koyduğu Latin Amerika Açılım Planı kapsamında 2009 yılında Ankara Üniversitesi bünyesinde kurulan LAMER’in Latin Amerika ülkeleriyle akademik ve kültürel ilişkileri güçlendirmeye devam ettiğini dile getiren Ünüvar, “Ankara Üniversitesi olarak Latin Amerika ülkelerini daha yakından tanıyor, çok değerli üniversiteleri ile iş birliği protokolleri imzalıyoruz. Aramızdaki coğrafi uzaklığı kültürel yakınlığımızla kapatıyoruz” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi olarak Panama’yı çok önemsediklerinin altını çizen Ünüvar, “Bu büstün Panama ve Panama halkına göstermiş olduğumuz sevgi ve saygının bir nişanesi olarak kabul edilmesini arzu ediyor, ülkelerimiz arasındaki dostluk bağının daha da güçlenmesine vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. TBMM Türkiye-Panama Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Habib Soluk ise, Panama Meclisi Başkanı’nın Türkiye’ye gerçekleştirdiği bu ziyaretin, Panama’dan Meclis Başkanı düzeyinde ülkemize gerçekleştirilen ilk ziyaret olması sebebiyle büyük anlam taşıdığını kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü, Büyükelçi Levent Gümrükçü de Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerin gelişmesine katkı sunan Ankara Üniversitesi ve LAMER’e bu güzel çalışmaları için teşekkür ettiğini belirtti. Panama’nın Ankara Büyükelçisi Mariela Sagel ise, büstün yapılış sürecini yakından takip eden herkese şükranlarını sunduğunu kaydetti.
Panama’nın bu yıl bağımsızlığının 200. yılını kutladığına dikkat çeken LAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu da Panama’nın atası sayılan Justo Arosemena Quesada’nın büstünün açılışının bu dönemde yapılmasının, bu açıdan daha da önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından büstün açılışı gerçekleştirildi. Davetliler, açılışın ardından büst önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Açılış törenine; Arjantin, Küba, Ekvador, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti ve El Salvador’un Ankara Büyükelçileri ile çok sayıda davetli katıldı. |
407 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |