• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

“21. asrın Türk asrı olmasını istiyorsak sandıkta ‘evet’ demeliyiz”

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Türkiye’nin sadece bölgesinin değil, dünyanın lider ülkelerinden birisi olmasını istiyorsak, yönetim sistemimizi ona uygun hale getirmeliyiz” dedi.

Sağlık-Sen Ceyhan Temsilciliği’nin Öğretmenevi’nde düzenlediği toplantıda sağlık çalışanlarına hitap eden Ünüvar, sağlıkta dönüşümün en önemli mimarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Sağlıkta gelinen noktanın asıl yönlendiricisi, teşvik edicisi, destekçisi ve hizmetkârı olan Erdoğan’ın, 2001 yılında AK Parti’yi ilk kurduğunda “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dediğini hatırlatan Ünüvar, “Cumhurbaşkanımızın o gün neyi kastettiğini, AK Parti iktidara geldikten çok kısa bir süre sonra herkes anlamaya başladı” diye konuştu.

AK Parti iktidarından önce sağlığın, daha çok gazetelerin üçüncü sayfalarının konusu olduğunu belirten Ünüvar, “Acilde sedyeden düşen hastalar, kalp krizi diye gelip daha sonra kafa travmasından hayatını kaybeden vatandaşlar, hayatını kaybeden insanların hastanede rehin kaldığı bir Türkiye. Ve adeta parası olmayanın hastanede rehin kalmasının çok tabii karşılanmaya başlandığı bir dönem. AK Parti öncesini hatırladığımız zaman, aslında bu sağlık tablosu bizim için çok şaşırtıcı değil” ifadelerini kullandı.

O dönemde, hastanın Ceyhan’dan Adana’ya, Adana’dan Ankara’ya gitmesi gerektiğinde hasta yakınlarından ambulansın yaktığı mazotun parasının istendiğini aktaran Ünüvar, “Uçak veya helikopter ambulanstan değil, normal kara ambulansından söz ediyoruz” diye konuştu.

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Kasım 2002’de Acil Eylem Planı’nı ilan ettiğinde, planda sağlıkla ilgili çok iddialı ifadelerin yer aldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

“O iddialı ifadelere baktığınız zaman ‘ya bunlar gerçekleşir mi?’ diye insan düşünmeden edemiyordu. Ocak 2003’te Bolu’da yaptığımız bir toplantıda sağlıkta yapmayı planladıklarımızı anlatınca, toplantıda bulunan bir profesör, ‘Siz bu söylediklerinizin yarısını yapın, AK Parti en az 3 dönem iktidar’ dedi. Ben 2007 Mayıs ayında müsteşarlıktan ayrıldığım zaman ‘yarısını yapın’ dedikleri projelerin iki katını yapmıştık.”

Gazetelerin üçüncü sayfalarını süsleyen haberlerin yerini, bir süre sonra birinci sayfalarda “sağlıkta reform” manşetlerinin almaya başladığını ifade eden Ünüvar, “Önce aile hekimliği uygulamasını başlattık. Hastanelerde performans uygulaması başladı. Daha sonra ilaç fiyatlarında ciddi bir indirim oldu. Bütün bunları yapmak için bizler aylarca, günlerce çok yoğun çalıştık. Bir yandan Tayyip Erdoğan’ın azmi, teşviği ve gayreti, diğer yandan sağlık çalışanlarının gayreti. Ortada bir memnuniyet varsa bu önce Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, sonra Sayın Recep Akdağ ile devam eden sahadaki en ücra köşede çalışan sağlık personelinin sayesindedir” dedi.

 

“VATANDAŞIN SAĞLIK HARCAMASI YARI YARIYA AZALDI”

Sağlıkta gelinen noktayı görme açısından 3 tane gösterge bulunduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Bir tanesi sağlık göstergeleri; anne ölüm oranı, bebek ölüm oranı, aşılama oranı. 2002 ile 2017 arasındaki farka baktığımız zaman bebek ölüm oranında her bin bebeğin 29’u vefat ediyordu. Bugün her bin bebeğin 7,8’i vefat ediyor. Yani dörtte birine inmiş. Anne ölüm oranına baktığınızda her yüz bin annenin 64’ü vefat ediyordu, şu anda 15,5’i vefat ediyor. Bu konuda Adana’nın göstergeleri Türkiye’nin göstergelerinden daha iyi konumda. Aşılama oranına baktığınız zaman ise yüzde 76’ydı, bugün yüzde 98 civarında. Çok büyük bir başarı. Bunlar sağlık göstergeleri. İkinci kriter ise, vatandaşın cebinden çıkan rakam. 2002’de her 100 liralık sağlık harcamasının 31 lirası vatandaşın cebinden çıkıyordu, bugün 17 lirası çıkıyor. Yani yarıya yakın azalma var. Dolayısıyla vatandaşın cebinden çıkan sağlık rakamında ciddi ölçüde azalma var. Sağlıkta başarının üçüncü göstergesi ise vatandaş memnuniyeti. 2002’de memnuniyet oranı yüzde 32 civarındaydı, bugün bu oran yüzde 75. Yani her 100 kişinin 75’i sağlıktan memnun” ifadelerini kullandı.

 

“SAĞLIK GÖSTERGELERİ, İSTİKRAR VE GÜÇLENEN DEMOKRASİYLE İYİLEŞTİ”

AK Parti döneminde özellikle eğitim, sağlık, adalet ve emniyet alanlarında çok ciddi adımlar atıldığını vurgulayan Ünüvar,  şunları söyledi:

“Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlığı himayesine alması, bu başarıda en büyük etken. Başarıdaki bir diğer etken ise istikrar. AK Parti döneminde sağlıkta sadece iki bakan görev aldı. Biri Sayın Recep Akdağ, diğeri Sayın Mehmet Müezzinoğlu. İstikrar, politikaların ayağının yere sağlam basmasını sağladı. Bir başka husus, baktığınız zaman güçlü ekonomilerde sağlık göstergelerinin hep iyiye doğru gittiğini görürsünüz. Ekonomimiz, demokrasimiz güçlendikçe, istikrarımız arttıkça bizim sağlıkla ilgili göstergelerimizde hızlı iyileşmeler oldu. Öyle ki biz bu anne ve bebek ölüm oranlarına 2023’te ulaşmayı hedeflemiştik ama düşündüğümüz hedeflere 2011-2012’lerde ulaştık. Yani 11-12 yıl daha önce ulaşabildik. Niye? Demokrasinin güçlenmesiyle sağlık göstergelerinin iyileşmesi arasında direkt bir alaka vardı da o yüzden. Dördüncü husus; sağlık, hızlı ve çabuk karar almayı sever. Sağlık asla ihmale gelmeyen bir alandır. Sağlık için çok hızlı ve pratik kararlar almanız gerekir. Şimdi baktığınız zaman istikrarın varlığı, güçlü demokrasiye attığımız adımların hayata geçmesi, hızlı ve çabuk kararlar almamız ve liderin himayesi, bütün bunlar bugün sağlıkta eriştiğimiz başarının ana etkenleri. Peki bütün bunları niye anlatıyorum? Çünkü sizler sağlığı çok iyi biliyorsunuz. Bunu tarıma koyun, sanayiye koyun, diğer alanlara koyun. Hepsinde aslında istikrarın gerekli olduğunu, liderin himayesinin gerekli olduğunu, güçlü demokrasinin ve hızlı, çabuk, etkin kararlar alınması gerektiğini rahatlıkla söyleyebilirim.”



1127 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın