• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

Türkiye'de her yıl 162 bin yeni kanser vakasının ortaya çıktığını anlattı. Kanser oranının erkeklerde 100 binde 270, kadınlarda 100 binde 173 olduğunu kaydeden Ünüvar, erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görüldüğünü aktardı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, kanser hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan birincisinin "kanser hastaları ile kanser hakkında hiç konuşulmamalı" yaklaşımı olduğunu belirterek, "Oysa konuşmanın, tedaviyi olumlu etkilediği, hastanın kanserle mücadele azmini artırdığı ortaya konulmuştur" dedi.

KUBİLAY ÇELİK - TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu BaşkanıNecdet Ünüvar, kanser hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan birincisinin "kanser hastaları ile kanser hakkında hiç konuşulmamalı" yaklaşımı olduğunu belirterek, "Oysa konuşmanın, tedaviyi olumlu etkilediği, hastanın kanserle mücadele azmini artırdığı ortaya konulmuştur" dedi.

Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin, aslında herkesin ana gündem maddesini işgal eden bir konu olduğunu belirtti.

Bu nedenle her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde, kanser hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak, korun yolları ile ilgili toplumu bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydeden Ünüvar, bu yıl ki temanın, kanserle ilgili doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyledi.


Doğru bilinen yanlışlardan birincisinin "kanser hastaları ile kanser hakkında hiç konuşulmamalı" yaklaşımı olduğunu ifade eden Ünüvar, "Tabii ilk konuşmayı bir otoritenin yapması kaydıyla, kanser hastasıyla kanser konusu konuşulmalıdır. Bunun, tedaviyi olumlu etkilediği, hastanın kanserle mücadele azmini artırdığı ortaya konulmuştur" diye konuştu.

Kanserle ilgili doğru bilinen ikinci yanlışın "bu hastalığın belirtisi, bulgusu yoktur" inanışı olduğunu vurgulayan Ünüvar, oysa kanserin bir çok belirtisi, bulgusu olabileceğine dikkati çekti.

Ünüvar, şöyle devam etti:
"Örneğin anlaşılamayan şekilde hızla zayıflama, karında bir şişlik, geçmeyen yaralar. Ayrıca belli noktalarda, özellikle büyük abdest ve balgamda kan bulunması belli başlı belirtilerdir. Kadınlarda sık rastlanan meme kanseri... Kadınlar mutlaka her banyoda göğüslerini kontrol etmeli ve yumru hissettiğinde hekime başvurmalı."

-"Önemli çalışmalar yapıldı"
Kanserle ilgili doğru bilinen üçüncü yanlışın "kanser hastalığı için yapabileceğim hiçbir şey yok" olduğunu anlatan Ünüvar, aslında bu konuda yapılabilecek pek çok şeyin olduğunu ifade etti.
Ünüvar, "Türkiye'de, özellikle son 10 yılda bu konuda devasa adımlar atıldı ve kanserin hem teşhisi hem tedavisi ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Bunlardan biri Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi. Türkiye'de 134 tane KETEM var. Buralarda kanserle ilgili her türlü tetkik ve taramalar yapılabiliyor. Şimdi Sağlık Bakanlığı 130 tane de mobil KETEM aracı alıyor" dedi.

Dördüncü yanlış bilinen doğrunun da kanser tedavisi konusunda "benim böyle bir hakkım yoktur" düşüncesi olduğunu belirten Ünüvar, aslında bu algının Türkiye için çok da geçerli olmadığını kaydetti. Ünüvar, devletin kanserle mücadele ve kanser tedavisi konusunda her türlü tedbiri aldığını dile getirdi.

-Tütünün etkisi
Necdet ÜnüvarTürkiye'de her yıl 162 bin yeni kanser vakasının ortaya çıktığını anlattı. Kanser oranının erkeklerde 100 binde 270, kadınlarda 100 binde 173 olduğunu kaydeden Ünüvar, erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görüldüğünü aktardı.
Bütün kanserlerin yüzde 30-35'inde tütün kullanımının etkili olduğuna dikkati çeken Ünüvar, "İkinci faktör de obezite. Her 100 kanserin 20-25'inin nedeni şişmanlıktır. Bütün dünyadaki ölümlerin yüzde 60'ının dört nedeni var: Kanser, diyabet, obezite ve kronik solunum hastalıkları. Bunların ortaya çıkma nedeni özellikle tütün, beslenme alışkanlığı ve fizikisel aktivite azlığı" diye konuştu. A.A.


1120 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın