• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

Yeşilay'ın 'Alkol Sempozyumu'ndan çarpıcı rakamlar: Yararlı gibi gösterilen alkolün yıllık sosyal maliyeti 155 milyon Euro ve öldürdüğü bilindiği halde yararlı gibi gösteriliyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonu ile düzenlenen 'Global Alkol Politikaları Sempozyumu' Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun konuşması ile açıldı.

Müezzinoğlu alkolün, bağımlılık konusunda yasaklanmış uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlike olarak görüldüğünü ifade etti.

Müezzinoğlu alkolün, bağımlılık konusunda yasaklanmış uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlike olarak görüldüğünü ifade ederek; 'Aşırı alkol kullanımının çevreye verdiği ekonomik, sosyal zararları, tütün kullanımının çevreye verdiği zararlardan fazladır. Aile içi şiddet ve çocuk istismarı gibi önemli sosyal sorunlara sebebiyet vermesi, üretim ve iş gücü kaybına sebep olması gibi nedenlerle de ulusal ve uluslararası düzeyde ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının bir kısmında alkolün önemli bir etken olduğunu görmekteyiz " dedi. Sempozyum'un ilk oturumunda Avrupa'da ve Türkiye'de Alkol Kullanımı konuşuldu. Oturum başkanlığını TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Komisyon Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Dr. Gauden Galea'nın yaptığı oturumda İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Haydar Sur Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Avrupa'da ve Türkiye'de Alkol üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

"YARARLI OLARAK GÖSTERİLİYOR"

Oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlhan Yargıç Türkiye'nin alkol tüketimi bakımından batı ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha iyi bir konumda olmasına rağmen, alkole ilişkin sorunların Türkiye'de hâlihazırda yüksek olduğunu ve giderek arttığını ifade etti. Özel pazarlama teknikleri ile Türkiye'de içki kullanmaya insanların hayatlarında içkinin bir kültür olarak konumlandırılmaya çalışıldığının altını çizen Yargıç, sağlık açısından zararlı olan bir ürünün yararlı gösterilme çabasının da bunun bir sonucu olduğunu belirtti. 'Özellikle son yıllarda gençler ve kadınlarca rağbet edilen aromalı şaraplar tüketiciye neredeyse içki değil ifadeleri ile satılıyor, alkol kullanmayan insanlar bu şekilde bağımlılık yaratan bu madde ile tanışmış oluyorlar' dedi.

ALKOL ÖLDÜRÜYOR

CAMH Toronto sorumlusu Prof Dr. Jürgen Rehm ise Avrupa Birliği'nde Alkol Tüketimi ve son dönemde değişen eğilimler üzerine bir sunum yaptı. Rehm, Batı Avrupa'da tüketimin düşmekte olduğunu bundan 20 sene önce Avrupa'nın en çok alkol tüketen ülkesi olan İtalya'nın bugün en geri seviyelerde seyrettiğini ifade ederek doğru politikalar ile alkolün ve zararlarının minimuma indirilebileceğini ifade etti. Alkolün çok sayıda ölüme ve sakatlığa neden olduğunu ifade eden Rehm 2010 yılında Avrupa'da, 10 karaciğer sirozu hastasından yaklaşık 7'si, tüm kanserlerin %3-5'i ve erkek yaralanmalarının %27'si ve kadın yaralanmalarının %6'sı alkolden kaynaklanmakta olduğunu ifade etti. Bunun dışında alkol kullanıcılarının sarhoş araç kullanımı ve şiddet eğilimleri sebebiyle üçüncü kişilere de sağlık açısından zarar verdiğini ifade etti.

MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Oturumun son konuşmacısı olan Eurocare Genel Sekreteri Mariann Skar Alkolün Halk Sağlığı Üzerine Etkileri - Avrupa'da STK Çalışmalarını örnekleri ile sundu. Avrupa'da alkolün yıllık sosyal maliyetinin 155 milyon Euro olduğunu ifade eden Skar, Avrupa'da 15-17 yaş arası 700 bin erkek ölümünün alkol kaynaklı olduğunu belirtti.

Sempozyum Türkiye ve dünya siyasetine alkol politikaları önerileri sunmak, alkol politikaları alanında çalışmalar yapan uluslararası aktörlerle bilgi paylaşımında bulunmak ve toplumda alkol tüketiminin zararları ile ilgili farkındalık sağlamayı amaçlıyor.

 

http://yenisafak.com.tr/saglik-haber/alkol-700-bin-erkegi-oldurdu-27.04.2013-515654



1867 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın