• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
KRİSTOF KOLOMP, BUGÜN YAŞASAYDI SİGARANIN DÜNYADA YAYILMASINA ENGEL OLURDU
-DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
 
 
SAĞLIK- Sigara,  insanoğlunu beş bin yıldır hasta etmeye öldürmeye devam ediyor. Sigara kullanımının beş bin yıl önce tütsü olarak yakılarak başladığı tahmin ediliyor. Kristof Kolomp Amerika kıtasını keşfettiğinde buradaki yerlilerin “Tobaccos” adını verdiği bir bitkiyi yakarak dumanını içlerine çektiğini gördü ve ne yazık ki faydalı bir bitki olduğunu düşünmüş ve tüm dünyaya yayılmasına sebep olmuştur. Belki de  Kolomp bugün yaşasa ve  mevcut durumu görseydi sigaranın dünyada yayılmasına engel olurdu.
 
Osmanlı İmparatorluğuna ise sigara ilk defa İngilizler tarafından getirilmiştir. Getirildiğinde göğüs hastalıklarına iyi geldiği düşüncesiyle kullanılmaya başlanmış ve zaman zaman fetvalar çıkarılarak yasaklansa da yaygınlaşmasına ve alışkanlık haline getirilmesine engel olunamamıştır.
 
Çok şükür ki teknoloji ilerledikçe, sağlık verileri toplandıkça sigaranın zararları ortaya çıkmıştır. Artık günümüzde içen de içmeyen de çok iyi biliyor ki, sigara insan sağlığına son derece zararlıdır.
 
Sigaranın sadece akciğerleri değil insanın normal fizyolojisini bozduğu bir gerçektir. Akciğerlerimiz kendi kendini yenilemeyen organlarımız arasında yer almaktadır. Bu sebepten her içilen sigara akciğerlerimizde telafisi olmayan zararlara yol açmaktadır.

Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 14.8 milyon kişi sigara bağımlısıdır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
 
Hükümetimiz 2002 yılından bugüne mücadele ettiği ve başarısı ile dünyada örnek gösterilen bir çalışma ile tütün ve türevlerinin tüketilmesinin azaltılmasında göstermiştir.

Gerek vergiler, gerek kapalı alanlarda yasaklar yolu ile gerekse en önemlisi toplumu bilinçlendirme çalışmaları ile başarıda muvaffakiyete kavuşmuştur.
Erkekler arasında en yaygın olan  akciğer kanserinin  görülme sayısının düşmesi çalışmaların başaralı olduğunun bir göstergesidir.

Tütünle mücadelede yürüttüğümüz programın etkinliğini ölçmek amacıyla  DSÖ, CDC ve TÜİK işbirliğinde yapılan Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasına (2008 ve 2012 yıllarında) göre 2008 yılında %31,2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranının 2012 yılında %27,1’e düştüğü görülmüştür. Yani 4 yıl içinde, 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısı yaklaşık 2,2 milyon azalmıştır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın Başbakanlığı döneminde Sigara ile Mücadelede istikrarlı duruşu ve büyük desteği ile Başbakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olduğu günden bugüne çalışma listesinde Madde Bağımlılığı ile mücadeleyi ön sıralarda tutması ile bu konuda ülkemiz gerek tütün ve türevleri gerekse uyuşturucu ile mücadelede dünyada örnek ülke olmaya devam edecektir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sigarayı bıraktırmak için bağımlılardan topladığı sigara kutularının koleksiyonu aslında topluma verdiği önemli bir mesajdır.

Madde Bağımlılığı ile mücadelede  Hükümetimiz  Kısa, Orta ve Uzun vade stratejik eylem planlarını  belirlemiş ve vizyon olarak ise “Madde Bağımlılığı sorununu toplum için marjinal (önemsiz) bir sorun haline gelmesini sağlayacağız” olarak tanımlamıştır.

Sigara kullanan ve bırakmak isteyenleri ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramasını ve uzman destek almasını tavsiye ederim.

Bu vesile ile Madde Bağımlılığı ile toplum olarak herkesin birlikte el ele mücadelesinin önemini özellikle vurgular, herkese zararlı bağımlılıklardan uzak sağlıklı huzurlu bir yaşam dilerim.

Prof.Dr. Necdet Ünüvar
AK Parti Adana Milletvekili


 
  
1435 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın