• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü
Kişilere sağlık nedir ? sorusunu yönelttiğinizde  “Sağlık; İnsan vücudunun fizyolojik olarak tüm işlevlerini kusursuzca yerine getirmesi” gibi ve  buna benzer bir çok cevap alırsınız. Aslında herkesin atladığı veya belkide görmezden geldiği konu ruh sağlığıdır.

Hekim olarak Ruh Sağlığı olmadan beden sağlığından söz edilemeyeceğini her fırsatta ifade etmişimdir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),  sağlığı bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik hali olarak tanımlamış ve tanımda ruh sağlığını özellikle vurgulamıştır.
 Gelişmekte olan ülkelerin bedensel sağlık üzerine yoğunlaştığını, gelişmişlik düzeyi arttıkça ruh sağlığına yönelik çalışmaların arttığını görmekteyiz.
1992 yılından bugüne ülkemizde olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde 10 Ekim tarihi Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak anılır ve çeşitli kampanyalar ile toplum bilinçlendirilmeye çalışılır.

Ülkemizde yapılan çalışmalar gösteriyor ki nüfusun yaklaşık %18’i hayatında bir defa ruhsal hastalıkla karşı karşıya kalmıştır.

Hükümetimiz bu alanda çalışmalarını 2006 yılında  Ulusal Ruh Sağlığı Politikasında toplamış  ve yayınlamıştır. 2011 yılında Ulusal Ruh Sağlığı Politikasını esas alarak, merkeze bireylerin ihtiyacını alan ruh sağlığı hizmetlerinin, uygun yöntemle ve yeterli bir biçimde verilmesini sağlayan, bir hizmet ağının kurulması ve bu amaç doğrultusunda hazırlanan plan ile ruhsal hastalığı olan kişilerin tedavi ve bakımlarında hasta merkezli yaklaşımın temel alınması, toplum temelli ruh sağlığı hizmet modelinin ülkemizde yerleşmesi hedeflenerek Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı 2011 – 2023 yıllarını kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Bu eylem planına sadık kalarak çalışmaların dikkatlice sürdürüldüğünü ifade etmeliyim.

Ruh Sağlığı günü vesilesiyle vurgulamamız gereken önemli bir konu bağımlılıktır. Bu konu madde bağımlılığı, internet bağımlılığı ya da başka bir bağımlılık şeklinde olabilir. Bütün bu konulara gerek 2008 yılında  yaptığımız Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyon Raporunda, gerekse 2012 yılında Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyon Raporunda geniş bir şekilde yer vermiştik.
Büyük bir mutlulukla ifade etmeliyim ki bu konulara Hükümetimiz çok duyarlıdır. Nitekim Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı 22 Eylül 2014 tarihli Bakanlar Kurulunda müzakere edilmiş ve ilerleyen günlerde bizzat Başbakanımız Sayın Prof.Dr. Ahmet DAVUTOĞLU tarafından konunun önemi vurgulanmıştır.
Konu ile ilgili Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent ARINÇ  Başkanlığında ilgili  8 Bakanımız (Adalet Bakanımız Sayın Bekir BOZDAĞ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Doç.Dr. Ayşenur İSLAM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Çağatay KILIÇ,  Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Nurettin CANİKLİ, İçişleri Bakanımız Sayın Efkan ÂLÂ, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof.Dr.Nabi AVCI, Sağlık Bakanımız Sayın Uzm.Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU)   ve Sağlık Komisyon Başkanı olarak benim de içinde bulunduğum bir Bakanlar Komitesi kurulma kararı alınarak çalışmalara başlanmıştır.

İnanıyorum ki çok yakında bu çalışmalar netice verecek ve çağımızın en önemli problemlemlerinden biri olan uyuşturucu ile alakalı  gençliğimizi koruyacak önemli adımlar atılacaktır.

Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem planında özellikle AMATEM ve ÇEMATEM’lerin güçlendirilmesi ile tedavi olan kişilerin rehabilitasyon merkezlerinde tedavileri tamamlanarak topluma kazandırılması, Okul ve çevresinde etkin mücadele, ailelerin bilinçlinedirilmesi STK’lar ve belediyelerin uyuşturucuda daha etkin bir şekilde devreye girmesi en dikkat çekecek eylemler arasındadır.

Dünyada gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Ruh Sağlığının önemi yöneticiler tarafından da bilinmekte ve önemsenmektedir.
Bu alanda yürütülen çalışmalarda başarı, toplumsal farkındalığın oluşturulabilmesi ile doğru orantılıdır.
Bu vesile ile herkese ömürleri boyunca ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali diler, saygılar sunarım.


Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Adana Milletvekili

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı

  
1556 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın