• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Dünya Ruh Sağlığı Günü!
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  Sağlığın tanımını, “sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır” şeklinde ifade etmiştir. Bu tanımı oluştururken sağlıklı olabilmek için Ruhen Sağlıklı olmanın önemini de özellikle vurgulamıştır.
 
Ruh Sağlığı ve Ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve en önemlisi anlaşılabilir olmasını sağlamak amacı ile 10 Ekim her yıl Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak bilinir. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından organize edilen 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününün, amaçları ise Toplumda Ruh Sağlığının önemini vurgulamaktır. Ruh sağlığı problemi olan insanların sesini duyurabilmek, Kişilerin Ruh Sağlığını koruyucu önlemler almak ve oluşan  hastalıkların tedavisi ve bakımını geliştirmek amacı ile topluma her yıl ruh sağlığının önemi hatırlatmaktır.
 
Ruhen Sağlıklı olmak nedir ?  Yaşına uygun olarak düşünen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlayan ve yerinde gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşulları göz önünde tutarak uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup, başarısızlıkları da kabullenen kişi yada kısacası kendisiyle barışık olma hali denilebilir..
 
 
Türkiye Büyük Millet Meclisinde birden çok Araştırma Komisyonunda çalışmalar yürüttüm. Komisyonlardaki çalışmalarımızda bilişimin ve madde bağımlılığının ruh sağlığını etkilediği sonuçları da araştırma raporlarımıza yansımıştır.
 
İngiltere’de yapılan güncel bir araştırmaya göre uyanık olduğumuz her 12 dakikadan birini internette geçirdiğimiz ortaya çıkmıştır.
 
Her alanda işimizi kolaylaştıran internet, bağımlılık halinde kişi, aile ve toplum huzurunu bozan etken haline gelebilmektedir. Bu sebeple internetin bilinçli kullanımı son derece önemlidir. 
 
Birinci basamak tedavi hizmetleri veren kuruluşlara başvuran her dört kişiden birinin ruhsal sorunu için başvurduğu bilinmektedir.
 
Ruhsal hastalıklar sık görülen hastalıklardır. Toplum on yıl önce Ruh Sağlığı konusunda bilinçli değildi. Bu gün birçok insanın gerektiğinde Psikolog ya da Psikiyatristten destek alarak ruh sağlığını koruduğu ya da tedavi etmeye çalıştığını biliyoruz. Toplumumuzda ruh sağlığı bilinci çok şükür ki oluştu, oluşuyor.  Her yıl 10 Ekim’in toplumumuzda bu bilinci daha da güçlendirip perçinleştireceği aşikârdır.
 
Şahsım Hekim olarak Ruh Sağlığı olmadan, beden sağlığından söz edilemeyeceğini her fırsatta vurguluyorum. Herkesin bu bilinçte olmasını diler selam ve saygılarımı sunarım.

.

 

 

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
 Adana Milletvekili

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı

Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı

  
2981 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın